Annons
Ett urval av årets affischer. Alla partier har snyggare kampanjer än 2015, tycker redaktionen.

Ergo recenserar: kårvalsaffischer 2016


Halvdan kompetens i hur man använder skiljetecken tycks vara gemensamma nämnare för kårpartiernas valaffischer 2016. Men underfundighet och konkreta vallöften imponerar på Ergoredaktionen, som också är tacksam över att slippa de käcka personvalsaffischer med fingerpistoler och insmickrande leenden man ser inför riksdagsvalen.

AFK – Allians för Kåren
Affischserie ett kommer i fyra olika färger: nedtonat roströd, ljusgrön, intensivt röd och rosa. Alla har slagord i stort, fetstilt typsnitt i vitt, med partiets ugglesymbol längst ner.
Affischserie två finns uppsatt på Ekonomikum och är tydligt riktad till medlemmar i Uppsalaekonomerna. Affischerna är ljust roströda med vit text och slogans som “Släpp statistiken fri” tillsammans med en förklaring till varför de vill att Uppsalaekonomerna ska bli egen kår.

Styrkor:
En tydlig och genomtänkt idé med affischserie ett Om inte Ergoredaktionens tolkning är helt uppåt väggarna har de för varje parti i vänsterblocket anammat en slogan och placerat den på den färg man associerar med partiet. Till exempel nämner de “Hållbar kår” på den gröna affischen och “Frihet, jämlikhet, seriositet” på den röda. Knyter det månne an till att de går till val på att vara ett opolitiskt parti och vill visa att de har något för alla? Smart är det i alla fall, men man bör kanske se alla affischer tillsammans för att de ska make:a sense till 100 procent.
AFK har också en affisch där det bara står “Vi har sötast uggla”. Kul Om än snudd på oseriöst, men det går nog hem hos studentikosa väljare eller de som egentligen inte bryr sig om vad de röstar på.
Svagheter:
AFK kunde gott ha skrivit ut “Uppsalaekonomerna” i affischserie två istället för bara “UE”. Nog för att de är riktade till de som kanske redan är medlemmar i Uppsalaekonomerna, men även de oinvigda bör kunna förstå vad de pratar om för att det ska vara helt lyckat. Kårvalet har redan så få väljare, så det är dumt att vara exkluderande i sitt kampanjande.
Någonstans saknar vi även de blåa nyanserna på affischserie ett som lockar väljare med mer högerorienterade åsikter. Det kanske förvisso är underförstått att AFK är till för dessa personer, men det hade inte skadat att ha med några högerslogans.
Kampanjen saknar punkt på vissa ställen där det SKA vara punkt. Och ärligt talat, hur tidsenligt är det egentligen med Times New Roman som typsnitt i textstyckena på affischserie två?

nbsp;

S-Studenter
Klarröda bilder med enkelt, vitt nbsp;typsnitt – ofta med en frågande rubrik följt av uppräkningar i punktform på saker partiet vill genomföra. De tycks vilja mycket, nästan hela partiprogrammet finns presenterat på de olika affischerna. Den egna loggan syns ganska stort längst ner på varje affisch.

Styrkor
Konkret Höjt studiemedel, genuscertifiering, ökad byggtakt och andra tydligheter. Lättförståeligt även för de som inte är insatta i kårpolitiken (undantaget punkten om ESMeralda). Ergo misstänker att de tagit till sig av förra årets kritik då recensionspanelen ställde sig frågande till vad partiet egentligen ville – bra
Loggan är fint integrerad i affischen och känns modern, men vad den föreställer tvistar panelen om. En stiliserad ros eller en samling trianglar?
Svagheter

Designen känns inte så up to date, snarare som ett utskick från IF Metall år 2005 med sin skrikiga röda färg. Enkel och tydlig, men inte så mycket nytänk eller kreativitet bakom.
Flera av affischerna innehåller ett “keep calm.” som inte riktigt fungerar. Dels är den där “keep calm”-grejen väldigt överanvänd, dels kräver den resten av konceptet för att man ska förstå. Det skulle möjligtvis ha fungerat med ett “Keep calm and rösta S-studenter” eller liknande.

nbsp;

UUS – Uppsala universitets studenter
Lila/cerisefärgade affischer med vita bokstäver – alla i samma typsnitt. Meningarna avslutas i regel med utropstecken. Texterna fokuserar dels på deras partipolitiska obundenhet med slagord som “inte höger, men heller inte vänster” och dels på deras studentkoppling. I hörnet syns partiets symbol som i en liten app.

Styrkor
Konkret budskap och vallöften som känns rimliga att genomföra. De har en affisch som berättar om var man hittar mer information om partiet och deras åsikter, vilket saknas på de andra partiernas affischer. Loggan känns modern Ser ut som en appgenväg på en apple-produkt (det finns givetvis många andra moderna och bra produkter på elektronikmarknaden). Affischerna är mer avskalade än förra årets varianter vilket panelen uppskattar.
Svagheter
Affischerna ger ett något skrikigt intryck och är dessutom ganska humorlösa. Ärligt talat är de layoutmässigt faktiskt så pass opersonliga att det är svårt att säga varken bu eller bä om dem.
När det kommer till utropstecken kan faktiskt less vara more, men här strösslas det vilt. Och när det kommer till punkter: antingen använder man en eller tre

nbsp;

VSF – Vänsterns studentförbund
Illustrerat cell-/leopardmönster mot en intensivt röd bakgrund med ett vitt, handskriftsliknande citat på. På varje affisch står en orimlig fråga eller påstående stort skrivet, med samma respons på samtliga: “Trött på skitsnacket?”. Längst ner i högra hörnet syns partiloggan i en vit oval.

Styrkor
Vågat med leopardmönstret – raffigt Känns som de mest nytänkande och genomarbetade av årets affischer. Har ett bild- och typsnittsspråk som känns väldigt “nu” – okonstlat utan krusiduller, men samtidigt personligt. Påståendena/frågorna är satta inom citationstecken och för direkt tankarna till löpsedeltekniken som grabbar ens uppmärksamhet.
Svagheter
VSF:s logga, vad är det för ett otidsenligt ägg som fular ner i högra hörnet? Tråkigt på en annars snygg affisch.
Typsnittet är aningen svårläst och lyckas kanske inte dra allas blickar till sig.
Att man har skrivit “akademien” istället för “akademin”. Oss veterligen använder man inte det där extra e:et på den här sidan millenieskiftet om man inte presenterar årets Nobelpristagare (och då snackar vi en annan “akademie”). Kanske en flirt med det högtravande, studentikosa språket många i “akademien” har en förkärlek till?


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…