Toaklotter – dasslektyr när den är som bäst!

Ergo testar: Nationstoaletter

Pubtoaletterna. Vi måste alla den vägen vandra någon gång under kvällen oavsett vilken dryck (och annat) vi har innanför västen. Men vissa gånger kan det kännas jobbigare att uppsöka hemlighuset än andra – kanske hör någon? Går det att låsa? Saknas papper? Ergo har testat sig igenom nationsuppsalas toalettutbud och har svaret på alla dina frågor.

Vilken är din favorit?

Så genomfördes testet:
Vi besökte samtliga nationer under en vanlig pubkväll (med undantag för Stockholms nation) och har för rättvisans skull noterat veckodag och klockslag – vissa dagar och tider tenderar att vara mer påfrestande för toaletterna än andra.
Testpatrullen har bestått av Ergos redaktörer, men vi har även haft med gästspelande domare som har möjlighet att uppsöka herrtoaletter.
I testet har vi tittat på tre faktorer: fräschör (är det rent?), trygghetsfaktor (bås, lås och lyhördhet) och utrustning (papper, tvål och handtorksmöjligheter). Toaletterna har betygsatts från skala 1-5 för samtliga faktorer. Här presenteras endast de sammanslagna poängen. Maxpoäng är 15.
Eventuella fartränder, kantdroppar och golvstänk har inte tagits i beaktande om de inte ser ut att vara av permanent karaktär – vi har full förståelse för att man inte kan gå och skrubba dasset var tionde minut.

Norrlands
Torsdag 17.30
2 toaletter (varav en rullstolsanpassad), 1 pissoar

Toaletten är fräsch, men det finns svaga toner av ingrodd urinlukt. Porslin och väggar är glänsande rena och det hade kunnat vara någons hemtoalett. Även pissoaren uppges vara fräsch, även om testpersonen vittnar om lite “drippage” på golvet. Toaletterna känns trygga, med ordentliga lås och musik som hörs in på toaletten (= täcker över oönskade ljud). Pappret känns mjukt och mer påkostat än på många andra offentliga toaletter. Dock är tvålen nästan helt slut på både den större toan och på pissoaren, trots att det är tidigt på kvällen.

Poäng: 11,5

__________________________

Snerikes
Fredag 19.30
7 toaletter (som vi kan räkna till), finns både vid baren och dansgolvet, finns även pissoar på “herrarnas”.

Just vid testtillfället hade det skett en “bajskatastrof” på en av toaletterna, men de övriga var fräscha. Båstoaletterna känns väldigt otrygga ljudmässigt, men “riktiga” toaletter finns om det skulle krisa i kaggen. Bra toapapper- och tvålsituation. Endast blåstork finns för händerna.

Poäng: 13

__________________________

 

Uplands
Onsdagar 20.00
2 toaletter + pissoar ( kan det ha varit en till där inne, ingen med externt kön med vid testtillfället)

Här är det rent på ytan men ändå lite grundsunkigt – handfatet är sprucket och lampan är trasig. Ganska mycket klotter, men man har ändå gjort en insats och tvättat bort dasslektyren som en gång satt i fogarna. Toaletterna är välutrustade och det känns rätt tryggt, musiken är bajsvänligt hög och det är en väldans ruljans på folk vilket gör att man förhoppningsvis slipper konfronteras med samma personer i kön efter en långkörare.

Poäng: 12,5

__________________________

Göteborgs
Onsdag  20.45
2 toaletter

Plötsligt händer det – på Göteborgs luktar det godare inne på toaletterna än ute i puben. Här inne, sittandes omgiven av franska tapeter känner man sig helt trygg. Musiken är hög och dörrar och lås funkar som de ska. Dessutom har de ställt fram handsprit – bra i magsjuketider. Högsta betyg!

Poäng: 15

Bäst i test!

__________________________

 

Värmlands
Torsdag 19.56
1 dam, oklar situation på herrfronten då vakten säger till då Ergo försöker smita in.

Murrigt och lite slitet, rent men inte direkt så att det skiner. Toapappret ligger i en hafsig hög på en avsats och är svårhanterligt. Dörrhandtaget består endast av en skruv, vilket kan orsaka skav på torra vinterhänder som cyklat utan vantar. All utrustning som behövs finns och extra pluspoäng ges till det snygga handfatsarrangemanget i teak.

Poäng: 11,5

__________________________

V-Dala
Fredag 21.30
4 dambås, en flermannapissoar och 2 (eller 3, gästdomaren är osäker) herrbås.

Väldigt rent på både toalett och i handfat. Det är förvisso lite lyhört med bås, men det känns okej i och med att det finns så pass många. Låsen funkar finfint. Papper (både för toabesök och handtork) och tvål flödar och man kan välja mellan blåstork och pappershanddukar. Plus för flera stora speglar.

Poäng: 13

__________________________

 

Gästrike-Hälsinge
Torsdag 20:00
1 fungerande toalett (de andra höll på att renoveras)

En extremt fräsch toa! Helt nyrenoverad och rullstolsanpassad, komplett med larmknapp. Minus för att dörren inte gick att låsa. Trots instruktioner om att man skulle “lyfta dörren” för att få igen låset, lyckades ingen av testpersonerna göra det. Har man inte en snäll kompis som kan vakta utanför finns risken att man bokstavligt talat blir påkommen med brallorna nere (vi förstår dock att problemet kommer att åtgärdas inom kort). Tillfälliga toaletter fanns uppställda utanför, men de var alla låsta.

Poäng: 11

__________________________


Östgöta
Torsdag 20:45
4 herrtoaletter, 2 flermannapissoarer, 6 damtoaletter samt en rullstolsanpassad toalett (här lär det knappast bli några större köbildningar).

Förutom att golvet på herrtoan är lite kladdigt är både dam och herr fräscha. Väldigt rymligt. Toaletterna är dock öppna upptill (bås/toahybrid?) och i alla fall på damernas tycks folk gärna prata med varandra medan de sitter på toaletten (om det är bra eller dåligt låter vi vara osagt). Det finns många tvålpumpar att välja mellan. Plus för handsprit i kräksjuketider! Bara blåstork fungerar på damernas. Inspirationscitat på insidan av toalettdörrarna, lite löjligt, men också originellt!

Poäng: 13

__________________________

Stockholms
Måndag 15.30
4 dam, 2 herr och 3 enmanspissoarer

Den enda toalettupplevelsen i testet som andas lyx – fräscht och modernt med välbevarade antika inslag (trilobiter i golvet). I samma golv finns även en brunn vilket förmodligen gör det lättstädat och det märks. Här är det rent – ja till och med helt doftfritt inne i pissoaren. Tryggt är det också, två dörrar skiljer dig från omvärlden. Att det bara finns blåstork och att topappret kommer styckvis drar ner betyget något då Ergo föredrar pappersservett och rulle. Detta leder tyvärr till att stockentoan faller på målsnöret.

Poäng: 14

__________________________

Smålands
Fredag 18.45
1 toalett

Känns rent, men är lite grundsunkigt. Trevligt med väggar målade som ett sagolandskap, andas lite fritidsgård – är man där för en längre session finns mycket att titta på. Pluspoäng för doftspridare på handfatet. Låset är lite kärvigt – man vet inte säkert om man lyckats låsa – och det känns lite jobbigt att legkontrollanten sitter precis utanför dörren och rimligen hör allt man gör. Tvålen är välpåfylld. Toapappret ligger på hållaren istället för i – varför? Nästan slut på pappershanddukar när Ergo är där.

Poäng: 9

__________________________


Kalmar
Onsdag 19.45
2 + en tandempissoar

Höga renlighetspoäng delas ut efter ett besök på Kalmar, här finns inte en tillstymmelse till doft av mänskliga exkrementer! Toaletterna känns trygga och väl avskilda från resten av nationens verksamhet. Dålig utrustning drar dock ner betyget – det saknades toapper på damtoan och tvålen gick inte att pumpa ut på grund av dålig placering i förhållande till handfatet. Att det är bra ljus som får en att se snygg ut gör att man ändå lämnar toan rätt nöjd. 

Poäng: 12

__________________________


Gotlands
Torsdag 17.30
2, varav en större

Väldigt tryggt med avskilda rum en bit från det sociala. Rent är det också, om än med en svag ingrodd pissdoft från den ena toan. Men snälla, skaffa förvaring till toapappersrullarna som ligger på golvet bredvid stolen. Den som spolar – eller ännu värre – kissar snett kan skapa en väldigt obehaglig torkningsupplevelse för nästkommande. Bättre förvaltning av så pass bra toaletter är önskvärd.

Poäng:12

__________________________

Västgötas toaletter då?
De har vi inte testats då nationen är drabbade av en vattenläcka (förhoppningsvis inte till följd av dåligt toabeteende).