Annons
Några tips att tänka över innan du påbörjar en karriär som lånehaj.
Foto: Hermanus Backpackers Wikimedia/ Sveriges riksbank

Vad händer om vännen inte betalar?


Det är tisdag och du och dina kompisar är sugna på att dra till Snerikes. Men en av dina vänner säger att hen inte kan, det är slut på pengar och CSN har inte bemödat sig att godkänna ansökan än. Din vän är i knipa. Du vet att hen är lite slarvig, men schysst och du har lite pengar över. Ska du låna ut några tusenlappar för att din kompis ska klara månaden? Och vad händer om din vän sedan vägrar att betala tillbaka? Här är några saker att överväga innan du gör ditt val:

När man lånar ut pengar till en kompis är det bra att skriva någon form av avtal, där det framgår vad ni kommit överens om. En chattkonversation eller smskonversation kan eventuellt fungera men det bästa för de inblandande är att skriva ett så kallat skuldebrev. Skuldebrev är en juridisk benämning på ett avtal som slutits mellan parterna om att få låna pengar. Det man särskilt bör tänka på är att det i avtalet ska finnas med belopp, datum och namnen på dig och din vän.

Om din vän dröjer med att betala när du säger till kan det bli aktuellt att använda sig av någon metod för att driva in pengarna. Ett bra sätt är då att vända sig till Kronofogden, den myndighet som finns till för att driva in skulder. Då ska man fylla i blanketten ”Ansökan om betalningsföreläggande” vilket kostar 300 kronor. Den summan kan man också begära ersättning för. Betalningsföreläggande fungerar inte om det finns en förfallodag som inte har passerat än. Kronofogden skickar sedan ett brev, ett föreläggande, till din vän. Hen kan då välja att betala, bestrida (ifrågasätta) eller inte göra någonting. Om din vän betalar är frågan löst. Om hen förhåller sig passiv meddelar Kronofogden ett utslag och fastställer skulden. Din vän kan dock begära så kallad återvinning och frågan kan då behöva behandlas i domstol. Om hen inte gör det så kan skulden sedan drivas in genom Kronofogden för ytterligare en kostnad på 600 kronor som du också kan begära från din vän. Det kallas utmätning.

Om din vän bestrider
betalningsföreläggandet så måste du gå vidare till domstol för att få dina pengar. Då tillkommer ytterligare en avgift på mellan 600 eller 2 500 kronor beroende på om skulden har en storlek större än 22 400 kronor. Det bästa är dock alltid att komma överens med din vän, att gå till Kronofogden eller tingsrätten riskerar att skada er vänskap. Så tänk till lite extra och dokumentera väl om du har tänkt att låna ut pengar till dina vänner.


Annons

Annons

Juristresursen är en ideell förening som ger gratis juridisk rådgivning.
Föreningen startades 2013 av två juriststudenter vid Uppsala universitet.

Har du en fråga du vill ställa till Juristresursen? Hör av dig till
webbred@ergo.us.uu.se.

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…