Annons
Ändrar du bara liiiite på dina konsumtionsvanor så kan du spara mycket kosing varje månad.
Foto: Illustration: Lina Svensk

Så spar du kosing


Smekmånaden/terminsstarten är över och ni som är nya studenter har säkert vid det här laget blivit varse hur långt de dryga 11 000 kronor som utgör studiemedlet räcker. Någon gång efter den 20e varje månad tvingas man vända ut och in på varenda ficka och konto för att få pengarna att räcka till ytterligare några dagar. Men du måste inte genomgå den här cirkusen varje fullmåne om du bara förvaltar dina slantar väl. Vi guidar dig till hur du kan hålla dig ovanför ytan mellan livbojarna som kastas ut den 25e.

Kläder
Trasor på kroppen vill man ju gärna ha för att slippa att den där mardrömmen (när du håller föredrag och du tittar ner och varenda tråd på din lekamen som genom ett trollslag har försvunnit) ska bli verklig. Men en uppdaterad garderob kostar antingen skjortan eller själen den omsluter om du väljer de billigaste alternativen. Eller?

Second hand-fynda: Bara ute i Boländerna finns fyra stora, välsorterade second hand-jättar, samtliga en avfart bort från Bolandsgatan (Kupan Röda Korset, Erikshjälpen (bäst), Myrorna och Helping Hand). Är du ute i god tid på de många loppisar som anordnas runtom i stan kan du göra riktiga fynd. Passa på att besöka lördagsloppisen på Vaksala torg innan de klappar ihop för vintern eller håll ögonen öppna för när nationer och föreningar arrangerar loppisar. Du kan läsa mer om centrala Uppsalas olika andrahandsbutiker i vår guide "Second han i första hand". Flera av de bästa second hand-ställena hittar du förstås på mer obskyra platser en bit utanför stan, så varför inte låna en bil med några kompisar och ta en vintage-roadtrip nu i höst? Håll koll på vintagekartan.se.

Byt: Alla har vi de där plaggen som man inte vill göra sig av med, men som man inte har använt på över fem år. Dra ihop ett gäng kompisar och bekanta och ordna en klädbytardag Låt någon annan blåsa nytt liv i din gamla glitterkofta. Har du inget gäng du vill byta kläder med så dyket det ofta upp events på facebook med samma koncept fast med främlingar.

Tigg: I Facebookgruppen “Ett lite bättre Köp, Säljes och Skänkes UPPSALA” kan man hitta nästan vad som helst och folk är verkligen inte blyga för att be om specifika och dyra gratissaker. Och vet ni vad, ibland får man napp

Låna: Är kanske inte aktuellt när det kommer till vardagsplagg, men är du en (blivande) gask- och balräv som inte vill köra samma outfit vid varje högtidstillfälle så se till att bli kompis med några andra balivrare i samma storlek som du och kör ett roterande schema med kläderna.

Mat
Här skulle vi förstås kunna tipsa om billiga matvaror som Euroshopper snabbnudlar och bönor på burk, men de gör ingen ledsen glad och kanske allra minst korridorsgrannen som du delar toalett med. Därför har vi tänkt lite utanför lådan.

Nationsknega: Förutom att du kan få dig ett par välkomna slantar får du också äta dig mätt gratis på nationerna när du jobbar pub, lunch och fika. Inte sällan har nationerna skralt med folk som vill jobba, så var inte blyg för att höra av dig När arbetsdagen är slut kan du dessutom ibland få ta med dig rester hem för att de inte ska förfaras i onödan (men det kanske man inte får tala högt om i det här landet?). Hör av dig till kuratelen om du är intresserad av att ta några pass.

Utbilda dig: Lunchföresläsningar är ett bra sätt att komma över både mat och bildning – på Uppsala universitets hemsida kan du hitta datumen och boka in dig på gratis käk.

Rädda mat: Är dumpstring inte din grej så finns appar och hemsidor som hjälper dig hitta billigt käk. Till exempel apparna Karma, Too good to go och ResQ Club som förmedlar när restauranger i närheten säljer mat som de vill bli av med till en billig penning. Eller matsmart.se som köper upp matvaror med kort bäst före-datum och säljer till reducerat pris. Du kan också spana in fyndlådorna på lokala matbutiker. Här reas det ut kött och ostar med kort datum för billig penning. Bry dig inte om datum – använd näsan. Orkar du ta dig ut till så kallade stormarknader kan du istället äta dig mätt på prova-på-mat när det bjuds på fredagar och lördagar.

Ta från moder jord: I stadsskogen finns svamp (använd appen Svampguiden för att undvika lång, plågsam död) och i trädgårdar kan man hitta äpplen. Oftast är personerna som bor där bara glada att bli av med frukten och att slippa få dåligt samvete. Se bara till att fråga först – du är inte 13 år längre.

Kurslitteratur
Universitetet har sannerligen inga större ambitioner att bygga broar till de ekonomiskt sett mindre lyckligt lottade avkommorna i samhället om man ser till kostnaden för viss kurslitteratur som man bläddrar i en gång. Men orkar du bara leta lite så finns det nästan alltid ett alternativt sätt att få tag i de här texterna som inte innebär att du bränner halva studiestödet hos de stora bokhandlarna (för hur goda är egentligen chanseran för att du ska lyckas knipa ett av universitetsbibliotekens fåtal exemplar?).

Åk snålskjuts: Ta rygg på en kursare terminen över och köp litteraturen från den. I Facebookgrupper hittar du dem lättast. Om möjligt – välj ut en som du tror är smart, annars riskerar du få böcker med understrykningar och dumma kommentarer under varenda mening. Om du är ute i god tid kan det vara värt att leta på nätet – på kurslittertur.se finns många titlar för billiga priser. 

Leta på mindre kända ställen: På Uppsala studentkår finns ett urval böcker att köpa till billig penning och på nationernas bibliotek kan man hitta många av böckerna som ingår i litteraturlistan.

Sent ute? På Studentbokhandeln finns både nytt och begagnat. I Uppsala finns också Campusbokhandeln där begagnad kurslitteratur säljs.

Bostad
Bästa tipset här är förstås att, om du är från Uppsala med omnejd, svälja din stolthet och bara bo kvar hemma hos päronen under hela studietiden. Men det är förstås inte ett alternativ för alla. Sååå.

Sök bidrag: Det är svårt för oss att påverka marknadshyrorna, men vi kan i alla fall tipsa om att försöka undvika ockerhyror och att söka bostadsbidrag. Om du som student mellan 18-28 år bor ensam i ett korridorsrum på 25 kvadratmeter som kostar 3 000 kronor i månaden och du inte har några andra inkomster under året än studiestödet (alltså CSN-bidraget på ca 3 300 kronor i månaden) kan du få  900 kronor per månad i bostadsbidrag, det vill säga, nästan en tredjedel av din totala hyra.

Fynda inredning och husgeråd: Sen ska bostaden inredas också. Ganska snygga möbler går ofta att hitta på second handbutikerna vi nämnde tidigare. Ett annat tips att kolla bottenplan i Flogstas höghus eller facebookgrupperna ”Ett lite bättre Köp, Säljes och Skänkes UPPSALA” och “Flogsta Häleri”.

Underhållning
“Roligt å roligt, grisar ska inte ha roligt ” hade kanske någon snusförnuftig 60plussare (de där som gick fram och tillbaka över halva Sverige varje dag för att närvara vid en föreläsning) sagt vid blotta åsynen av den här punkten. Men så tycker inte vi. Grisar ska ha roligt och det för en billig penning

Mygla dig in på klubb: Ingen lust att lägga (i värsta fall) flera hundra kronor på att gå in på klubb? Gå till stället tidigt och mjölka skiten ur en öl och vänta på att festen drar igång på riktigt Många etablissemang slänger inte ut pubbesökare när de svidar om till klubb, utan låter dem stanna kvar.

Dela vårdnad: Livsnödvändigheter som Netflix, HBO, Spotify, och så vidare, behöver du ju faktiskt inte ha ensam vårdnad om. Skaffar man premiumkonto kan man ofta streama på flera enheter samtidigt, så varför inte dela kostanden med några kompisar eller korridorsgrannar? Konsumerar ni media vid helt olika tider på dygnet behöver ni ju inte ens ha premium, utan kan dela på en inloggning helt enkelt.

Låt dig undersökas: Universitetet letar ofta efter försökspersoner till allsköns forskningsprojekt. Vill man inte hyra ut sin kropp till pillertester finns ofta undersökningar som inte kräver mer än att du svarar på några frågor eller gör ett enkelt test i utbyte mot en biobiljett eller två. Googla testperson + Uppsala så kommer du få upp flera sidor som samlar de studier du kan söka.

Skriv för Ergo: Vill du skriva bok-, film-, teater- eller konsertrecensioner för oss så får du själva recensionsobjektet i utbyte mot dina åsikter komprimerade i 500-3000 tecken.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…