Foto: Sandra GunnarssonAlla frågor till Könsligt läge besvaras av Kondoma meras glada informatörer.

Ska jag vaccinera mig mot HPV?

FRÅGA: Hej Kondoma! Jag har hört mig för på flera vårdmottagningar om vaccination mot HPV-virus, men fått en mängd olika svar. En barnmorska sa att det inte var någon mening i min ålder (28 år), medan andra har sagt att det visst är meningsfullt. Vad är det egentligen som gäller? När bör man vaccinera sig mot HPV och hur långt upp i åldern är det fortfarande meningsfullt? Är det ålder som styr eller antal sextillfällen utan skydd? Jag undrar också varför bara flickor och kvinnor* uppmuntras att vaccinera sig. Varför behöver inte män vaccinera sig? /Förvirrad

Vad är HPV?

Humant papillomvirus (HPV) är en grupp virus som omfattar mer än 100 olika typer, varav cirka 40 kan orsaka kondylom. HPV ligger även bakom de flesta fall av cellförändringar på livmoderhalsen där vissa kan vidareutvecklas till cancer. Varje år får cirka 420 personer i Sverige diagnosen livmoderhalscancer, medan betydligt fler, cirka 20 000 personer, får besked om att de har avvikande cellprover i livmoderhalsen.
Det finns två vacciner mot HPV. Båda skyddar mot de HPV-virus som orsakar 70% av all livmoderhalscancer, samt mot könssjukdomen kondylom.
För kvinnor upp till och med 26 år ingår vaccinet i det så kallade högkostnadsskyddet för läkemedel. Är du över 26 får du bekosta vaccinet själv och då kostar det runt 4 000 kronor.

Har du egna funderingar kring sex och samlevnad? Maila kondomamera@us.uu.se och skriv ”Könsligt läge” i ämnesraden. Alla mejl behandlas konfidentiellt och besvaras av Kondoma meras glada informatörer.

 

Hej Förvirrad!
Att ta sig igenom vaccinationsrekommendationer kan vara en djungel. Särskild för relativt nya vaccinationsprogram, där informationen ändras med tid och erfarenhet. För att reda ut frågetecknen har vi sammanställt information från Vårdguiden, Läkemedelsverket, RFSU samt varit i kontakt med Uppsala landstings smittskyddsläkare, Mats Ericsson.

Det alla källor är överens om är att det allra bästa är att vaccinera sig innan sexdebuten. Det här har inget med sexualmoral att göra, utan beror på att HPV-virus kan finnas på huden i hela pubesområdet. Kondom eller femidom skyddar därför inte helt och hållet mot överföring av viruset mellan personer, även om det helt klart är bättre än inget skydd alls. Vaccinet hjälper inte mot de HPV-virus en redan har. Men det finns mer än 100 olika typer av viruset, och även om en har blivit smittad av en av de typer vaccinet skyddar mot, så ger vaccinet fortfarande skydd mot de andra. Källorna är därför överens om att det finns anledning att vaccinera sig även efter sexdebuten.

Det finns ingen övre åldersgräns för när det inte längre är nödvändigt att vaccinera sig. Det beror alltså på hur många sexkontakter en haft och hur många av dessa som varit smittade av olika typer av HPV-virus. Eftersom viruset oftast är symptomfritt är ju detta i många fall väldigt svårt att veta som privatperson. Studier av större grupper har visat positiva effekter av vaccination upp till 26 års ålder, även om personerna haft ett aktivt sexliv. Detta kan vara något att utgå ifrån när en försöker avgöra om det är meningsfullt för en själv. Det kan också vara bra att veta att det i Uppsala län är gratis för kvinnor upp till 20 år att vaccinera sig. För kvinnor upp till 26 år ingår vaccinationen i högkostnadsskyddet för läkemedel.

För unga flickor i Sverige ingår det i det allmänna vaccinationsprogrammet, och de erbjuds att vaccinera sig när de är 10-12 år. Vårdguiden skriver att män inte har lika stor nytta av vaccinet, att det är kvinnor som får cancer på livmoderhalstappen och att smittkedjan ändå bryts när flickor vaccineras. Men forskare lyfte tidigare i höstas frågan om att även pojkar bör vaccineras i och med den ökning av cancer i mun och svalg, till följd av HPV-virus, som även är ett problem för män. RFSU och RFSL har officiellt stöttat dessa krav och påpekat att män som har sex med män helt lämnas utanför det nuvarande vaccinationsprogrammet. Denna grupp löper en ökad risk för analcancer. Enligt smittskyddsläkare Mats Ericsson är just fokuset på flickor och kvinnor främst en ekonomisk prioritering men han tror att det bara är en tidsfråga innan allmän vaccinering införs. Detta är redan fallet i exempelvis Australien.

Sammanfattningsvis vill vi rekommendera att alltid vaccinera sig innan sexdebuten. Även efter sexdebuten är det bra att vaccinera sig då HPV-viruset finns i mer än hundra olika varianter och vaccinet skyddar mot de varianter som en inte ådragit sig. Kontakta din vårdcentral om du har frågor eller funderingar.
             
Källor: Vårdguiden 1177, Läkemedelsverket, RFSU, Mats Ericsson - Smittskyddsläkare vid  Smittskyddenheten Uppsala.

* Eftersom vården utgår från två kön – enbart kvinna och man – baserat på genitalier, använder även Könsligt läge dessa termer i det här fallet, reds. anm.