Foto: Sandra GunnarssonAlla frågor till Könsligt läge besvaras av Kondoma meras glada informatörer.

Är jag asexuell?

Jag har legat några gånger men tycker inte att det är skönt och blir inte upphetsad. Hur vet man om man är asexuell? Är det vanligt?

En asexuell person är en person som inte upplever sexuell attraktion alls eller väldigt sällan. Eftersom sexuell läggning syftar på hur du känner och inte vad du gör kan du alltså vara asexuell trots att du har sex, precis som att en heterosexuell person kan ha sex med en person av samma kön utan att definiera sig som bi- eller homosexuell. Definitionen finns där men det är helt enkelt upp till dig själv om du vill anamma den eller inte.

Asexualitet är fortfarande en relativt ”osynlig” sexuell läggning då diskussioner kring sex och sexuella läggningar ofta utelämnar asexualitet. Enligt en brittisk studie från 2004 är ca 1% av befolkningen asexuella.* Det finns i dagsläget ingen liknande kartläggning av hur det ser ut i Sverige.

Asexualitet är ett brett begrepp. Det är inte allt eller inget när det gäller sexuell attraktion. Vissa vill ha sex någon gång medan andra inte alls. Vissa asexuella onanerar eftersom det kan vara en skön upplevelse eller ett sätt att hantera stress, medan andra asexuella inte gör det. En asexuell person kan, precis som en sexuell, fantisera om andra personer när den onanerar, men skulle den få chansen att faktiskt ha sex med sin fantasiperson så har den asexuella inte lika stort intresse av detta.

En sak som är viktigt att skilja på är förmågan till romantisk attraktion och sexuell attraktion. De kan vara sammanlänkade, men behöver inte vara det. Därför kan en som asexuell bli kär och känna behovet av romantisk intimitet. Vi har använt oss av asexuality.org när vi har fördjupat oss i denna fråga. Där finns både information och forum för asexuella och för de som vill veta mer och asexualitet. Surfa in där om du vill läsa mer.

* Psykologen Anthony Bogaert (2004) har genom data från undersökningar som gjordes av Johnson et. al (1994) gjort antagandet att 1% av befolkningen i Storbritannien är asexuella.

 

Jag har inte haft sex än och är 25, finns det fler som mig?

Det finns fler precis som du! Du är absolut inte ensam om detta. Däremot är det viktigare att fokusera på om du vill ha sex eller inte. När du väljer att ha sex bör det vara för att du vill ha sex, förutsatt att alla som du vill ha sex med också vill. Du behöver aldrig ha sex med någon för att ”vara schysst”, ”slippa tjat”, eller på grund av att ”alla andra gör det”. Det är alltid viktigt att vara bekväm med både dig själv och den person du tänker vara intim med då det skapar rum för kommunikation. Kommunikation är viktigt för att alla parter ska ha det bra. När och om du har sex för första gången är detta extra viktigt just för att du ska kunna skapa ett hälsosamt förhållande till sex. Du bestämmer över din kropp och dina val ska respekteras av alla. Vänta precis så länge du vill!

Oralsex. Jag kan inte njuta av det, utan blir alldeles för självmedveten, rädd för att det ska lukta eller vara ofräscht. Hur ska jag tänka för att slappna av?

Ett tips är att du pratar med din partner om det. Berätta att du är nervös och har svårt att slappna av. Bara genom att prata om det det kan spänningar släppa och din partner kan vara ett bättre stöd i att hjälpa dig att slappna av och njuta. Försök hålla ett så öppet samtal om det som möjligt. Om du är orolig för lukt eller smak, säg det till din partner och be den säga till om du smakar illa. Det kan vara skönt att få bekräftat i ord att så inte är fallet, vilket det oftast inte är. Om du just denna dag smakar lite dåligt, behöver det inte vara värre än att få veta att en råkar ha dålig andedräkt en viss dag. Då går det ju alltid att snabbt tvätta sig – dock inte med något starkare än vatten och intimtvål. Oftast handlar det dock inte om det, utan mer om en känsla och en oro. Ett sätt att bemöta den kan vara att värma upp ordentligt och bygga upp kåtheten. Gör andra sexiga saker som kan få dig riktigt kåt. Ju kåtare du är desto lättare kanske det blir att ta emot oralsex.

Liksom mycket annat i livet är det en vanesak att kunna slappna av vid sex. Försök att få oralsex som en del av sexlivet, och kom ihåg att andas. Få saker fungerar så bra vid spänningar som andning. Andas. Våga slappna av, våga släppa kontrollen, våga stänga av tankarna och ge dig hän din njutning.