Foto: Wikimedia commonsSlicka fitta, inte helt ofarligt. För att undvika att få ett virus eller infektion så kan man t.ex. använda slicklapp eller klippa sönder en kondom och använda på samma sätt.

Komma för fort?

Foto: Sandra GunnarssonKondoma meras glada informatörer svara på frågor om sex och relationer. Har du en fråga? Maila kondomamera@us.uu.se.

 

Jag kommer för snabbt. Hur ska jag tänka under sex för att hålla ut lite längre? Funkar det att för-runka?

Alla kommer olika snabbt. En del personer tar lång tid på sig eller har svårt att alls komma, medan andra upplever att det går fortare än de önskar. Om du upplever att du kommer för fort kan det vara en idé att fundera lite kring hur du ser på sex - vilka praktiker du tänker ska ingå och i relation till när du tycker att du kommer för fort.

Om du vill dra ut på orgasmen längre, så är ett tips är att öva när du är på egen hand genom att runka tills du är nära att komma. Pausa tills upphetsningen lagt sig lite och gör samma sak igen ett par gånger innan du kommer. Försök göra samma sak när du har sex – när upphetsningen blir “too much to handle” – pausa! Prata med den du har sex med, ta det lugnt och ha kul ihop. Det kan vara svårare att kontrollera orgasmen om du spänner dig. Munsex, kyssar och smekningar kan du såklart fortsätta med, både i pauserna och efter du kommit - oavsett om du är en person med kuk eller fitta. Knepet att för-runka direkt innan sexet kan funka, men om du har kuk kan det resultera att det blir svårt att få stånd igen. Vissa behöver längre tid efter en utlösning. För personer med kuk finns även glidmedel och kondomer med bedövande effekt som kan vara till hjälp.

Lycka till!

 

Jag är tjej och har dejtat killar och då har kondom varit en nödvändighet. Nu har jag börjat dejta tjejer men ingen i den här svängen verkar använda skydd. Borde vi det? Vilket?

Tack för en viktig fråga! På något sätt har kvinnor som har sex med kvinnor hamnat lite i skymundan när det kommer till skydd vid samlag samt hur/vilka sexuellt överförbara infektioner som behöver diskuteras.

Självklart ska man skydda sig och tänka på sin hälsa oavsett vem man väljer att ha sex med, och en grundregel är att vara uppmärksam så fort slemhinnor är inblandade. Både mun, svalg, ögon, anal och fitta har slemhinnor och är därför extra känsliga för infektioner. Förutom de “vanliga” infektionerna man brukar prata om, som klamydia, gonorré, syfilis, herpes och HIV, så kan det vara bra att veta att HPV, bakteriell vaginos och candida (svamp) överförs mellan fittor. Många av dessa överförs även mellan kön-fingrar/sexleksak-kön osv, varför det är viktigt att använda kondom/tvätta rent sexleksaker ofta. Några av ovannämnda infektioner är lättare att upptäcka än andra, men vissa ger knappt symptom varför man aldrig ska tveka att testa sig om man haft oskyddat sex med någon. Tänk då på att berätta vilka slemhinnor som kan tänkas ha blivit exponerade, då många av virusen är lokala och inte visar utslag om man tar testet på ett ställe som inte utsatts för det eventuella viruset.

För att undvika att få ett virus eller infektion så kan man t.ex. använda slicklapp eller klippa sönder en kondom och använda på samma sätt. Undvik att ha sex om någon av de inblandade har blåsor och/eller sår, då överförs infektioner som mest. Undvik också att överföra blod till varandras slemhinnor eller öppna sår, detta gäller även mensblod. Många av infektionerna överförs lätt via händer, sexleksaker och annat, så tvätta alltid dig och leksaker om du byter partner för att undvika eventuell överföring.

RFSL Skåne har tagit fram en bra broschyr som hittas här. Lycka till!