Annons

Avbrutet samlag och kondom som försvann


FRÅGA: Hej Könsligt läge Senast jag hade sex försvann killens kondom i mig. Var lite jobbigt att gräva ut den. Hade vi fel storlek? Hur ska man tänka när man väljer kondom?

Det du beskriver kan hända av lite olika anledningar. Men vad många glömmer bort är att storleken på kondomen faktiskt är viktig. Både för att det ska kännas skönt och vara så säkert som möjligt. Vad många tror är att längden är den viktiga, men det är omkretsen på kuken när den är hård som bör avgöra valet av kondom. Det finns kondomer i storlek mellan 45-69 mm och längden brukar vara mellan 16-22. Det viktiga är att kondomen täcker ollonet och urinröret. Om en till exempel har en kuk med omkretsen 69 mm och en kondom med omkretsen 45 mm så kan det nog kännas väldigt trångt. Om kondomer brukar glida av som i ert fall kan ni prova att dra kondomen över pungen. Annars kan ni testa att använda en penisring på kondomen så att den inte glider av.

Det finns en uppsjö av olika kondomer som kan göra ert sex skönt och lustfyllt: raka kondomer, med struktur, med knottror, med bred topp, med snäckformad topp, kondomer utan behållare och med räfflor. Vissa har smak, andra verkar kylande eller värmande eller innehåller ett medel som gör att en inte kommer så fort. Dessutom finns det kondomer som är veganska, fairtrade, med mycket glidmedel eller med inget glidmedel.

nbsp;

FRÅGA: Jag vill inte äta p-piller på grund av att jag får biverkningar. Nu har jag och min kille börjat köra avbrutet samlag. Är det helt säkert? Många av mina kompisar gör det och det har funkat bra för dem. Med vänlig hälsning Clara.

Hej Clara För dem som läser och inte vet vad ”avbrutet samlag” är, så innebär det att personen med kuk drar ur denna ur partnerns fitta innan hen känner att utlösningen är på väg, för att undvika att det kommer några spermier i slidan. Metoden är tyvärr inte säker av olika anledningar. Det gäller att personen med kuk reagerar i rätt ögonblick och hinner dra ut kuken vid rätt tillfälle. Men det kan också komma spermier redan i början eller under samlaget i den så kallade försatsen. Det kan också före den riktiga utlösningen ske en knappt märkbar utlösning som blir till genom sammandragningar som pressar spermier mot urinröret. Och det är också bra att tänka på att det kan finnas kvar spermier kvar i urinröret från tidigare utlösning om ni har omslutande sex flera gånger. Spermier kan överleva flera dagar i livmodern och äggledaren. Om en ägglossning sker tätt inpå ett oskyddat samlag finns det risk för graviditet. Metoden skyddar inte heller mot någon könssjukdom.

Många använder sig också av så kallade ”säkra perioder”, att en inte har omslutande sex när en har ägglossning. Ägglossning sker oftast mellan 12-16 dagar före menstruationen, men detta är olika för alla. Det finns då dem som räknar ut sina säkra dagar och helt enkelt inte har omslutande sex då. Men detta är inte heller en helt 100 säker metod för att undvika graviditet. För att du ska känna dig säkrare så skulle jag rekommendera ett bärriärskydd som kondom eller femidom om du inte vill använda dig av hormonella preventivmedel. Prata gärna med din barnmorska så kanske du kan få fler råd och tips.


Annons

Annons

Läs mer

2019-10-01 16:54
Hur viktigt det är att skydda sig vid sex har de flesta av oss fått inpräntat sedan mellanstadieålder, ändå känner många…
2019-09-12 10:04
Tappa hakan är nog ett välkänt uttryck men vad sägs om att tappa näsan? Det är faktiskt exakt vad som skedde för vissa…
2019-06-05 16:08
Vad är ett barriärskydd och vad är de bra för? Hur kan du skydda dig och finns det något för alla? Vill du vara…