Annons
Sissi Westerberg drawing a line .
Foto: Press

Westerberg tänjer gränser


Det var år 2011 som Elisabeth Fagerstedt, museichef och curator på Uppsala konstmuseum, först såg verket ”Drawing a line”. Hon blev intresserad av konstnären Sissi Westerbergs arbete och tog kontakt. Detta ledde senare till utställningen ”Becoming” som just nu visas på Uppsala konstmuseum.

nbsp;

– Vi har en policy att alltid visa unika utställningar i samarbete med konstnärerna, säger Elisabeth Fagerstedt.

Utställningen består av en rad videoinstallationer, fotografier och skulpturer. Sissi Westerbergs alter ego, en kvinna i trenchcoat, förekommer i många av verken i utställningen och fungerar som något av en röd tråd. Temat för utställningen går att utläsa i titeln ”Becoming”; ”att bli till”, möta sig själv och röra sig framåt.
– Ett centralt tema är den kvinnliga identiteten och även Sissi Westerbergs egna identitet, säger Elisabeth Fagerstedt.
– Samtidigt kan man säga att hennes stil tillhör ”andra vågens feminism”, som från 1970-talet och framåt har utvecklat ett nytt konstnärligt förhållningssätt.

Just uttrycken för feminism, kropp och identitet är starka i Westerbergs utställning. Här finns bland annat verket ”Ett eget hus”, som är en direkt referens till Virginia Wolfs bok ”A room of one’s own”, som precis som boken ställer frågan om ett eget rum ger henne frihet och jämlikhet eller om det i istället blir en bur. Även kroppen är central, då ”Ett eget hus” byggs utifrån Westerbergs egna kroppsmått med kroppen som verktyg.

Westerberg blandar i sin utställning motsatser: från bilder av kroppar och naturligt material som trä till skulpturer av gummi eller silikon. Kroppen avbildas i fotografier där den spelar en central roll men också genom skulpturer som påminner om kroppens former och ofta de mest tabubelagda av dessa.
Materialen är många i utställningen, förutom nämnda trä och gummi finns också ett verk med glas och en serie möbler, varav en mekanisk skulptur som leker med tanken varför möbler ser ut som de gör och hur lika oss människor de är.

I videoinstallationen ”Drawing a line” målar Westerbergs alter ego ett knallrosa sträck på väggen med sin egen kropp, och i flera andra videoverk gestaltar hon frågan: vad skulle hända om hon slutade vara sansad, och lät det djuriska i henne ta över?
– Det är en utställning med mycket humor som går över gränser och väcker frågor, sammanfattar Elisabeth Fagerstedt.

nbsp;


Annons

Annons

nbsp;

SISSI WESTERBERG...

... är bland annat utbildad vid Konstfack i Stockholm, MFA 2002 och vid Konstakademin Bezalel i Jerusalem, Israel 1999-2000. Hon är för närvarande aktiv inom konsthantverkskollektivet S-U-B och i Rejmyre Art Lab och undervisar på Rhode Island School of Design och delar därmed sin tid mellan USA, Rejmyre och Stockholm. nbsp;

Utställningen på Uppsala konstmuseum pågår fram till och med 13 oktober.

nbsp;

Läs mer

2021-09-15 12:18
De får gärna bli obehagliga och ge uttryck för starka känslor. Dolores Kawalec skapar dockor för att låta ångest, sorg…
2019-10-24 14:54
Under sin praktik hade Moa Höglund i uppgift att ta fram en utställningsidé. Hennes vision om att inkorporera poesi i…
2018-10-29 15:08
Det blev rusning när biljetterna till evenemanget Begravning1 släpptes, så arrangörerna har valt att utöka med en fest…