Annons

Vi borde rösta oftare


Man kan ha olika åsikter om hur vår demokrati är strukturerad. Man kan till exempel säga att den suger. Eller äger, för den delen. Men man kan inte säga, att det inte är jättekul att gå och rösta.

Att ta på sig sina bästa söndagskläder, kamma håret och putsa skorna. Gå in i någons grundskola och bli ett med allehanda tanter, farbröder och snorvalpar i samma utstyrsel. Att vara under samma tak som hela samhället i all sin komplexitet, och fira med att dricka kaffe och äta en gräddig bakelse efteråt. Det är en helig tradition för mig. Man kan säga att röstandet är det närmaste det sekulära Sverige kommer att gå till kyrkan.

Den som kan sitt bondesverige vet, att för något hundratal år sedan gick alla till kyrkan om söndagarna. Vare sig man gillade varandra eller inte, satt man i kyrkbänkarna och trängdes. Detta i en tid då tvättandet av kroppen var en fråga om anseende snarare än hygien, och intvålandet därför begränsades till de delar som syntes medan resten lämnades åt biologins öde under söndagskläderna. Tolerans uppstod i bänkarna, kan man tänka sig. En gång i veckan lämnades trätor därhän av respekt för samhället, prästen och den heliga stämningen.

Nu är det väldigt sällan jag är i samma byggnad som väldigt många i min valkrets. Om vi inte handlar i samma affär, pluggar på samma campus eller typ åker samma buss samlas vi kanske bara i någons grundskola en gång vart fjärde år. Men vi har desto lättare att komma i kontakt med varandras åsikter på internet, där tolerans anmärkningsvärt sällan uppstår, trots avsaknad av kroppsodörer.

Att förespråka direktdemokrati bara för att det är så roligt att kamma sig och gå och rösta är kanske inte ett vattentätt case. Men om vi röstade lite oftare, hade vi också setts lite oftare. Och jag tror helt enkelt att det är bra för alla invånare att då och då tvingas gnida sina kroppar mot varandra under heliga omständigheter.


Annons

Annons

Elinor Ahlborn läser retorisk och litterär kommunikation. Hon sitter även i styrelsen för Studentradion.

nbsp;

Tidigare Ergokrönikor av Elinor Ahlborn:

16/5 2014 Det skamfria året

11/4 2014 nbsp;Lätt mat med konserver

7/3 2014 nbsp;Världshistoriens fetaste diss

31/1 2014 nbsp;Slår slint i kötthuvudet

20/12 2013 nbsp;En norénsk jul

12/12 2013 nbsp;Produktiv prokastinering

22/11 2013 nbsp;Fira med fiskdamm och tårta

nbsp;

Läs mer

2024-04-11 11:22
Det här med akademiska överliggare? Eric Axner-Norrman ponerar förändringen i överliggarkulturen i månadens student(i…
2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.