Annons

Vad ska du bli när du blir stor?


Nu i oktober måste vi som pluggar tredje terminen på pol kandprogrammet välja vår slutliga inriktning. De populäraste valen är en examen i statskunskap, nationalekonomi eller statistik. Arbetsmarknaden ser helt olika ut inom dessa områden – det sägs att det finns ett överflöd av statsvetare, medan statistiker ofta hävdar att det är arbetsgivarna som jagar dem och inte tvärtom.

Jag har länge trott att jag var säker på att jag skulle fördjupa mig i statskunskapen. Att den känns rolig att studera som ämne och att den passar bra ihop med min bakgrund som retorikstudent. Ytterligare motivation ska väl inte krävas, tänkte jag. Men ju närmare mitt inriktingsval har kommit, desto mer har en bortträngd men välkänd fråga gnagt i mig. Den oerhört vanliga frågan som dyker upp på middagar med släkten, på reklamskyltar i kollektivtrafiken och i huvudet på mig själv varje 25:e då ännu ett CSN-lån ramlar in på kontot: Vad ska du bli när du blir stor?

På många sätt och vis är jag redan stor, så frågan är väl snarare vad jag ska bli när jag blir större. Ett och ett halvt år större för att vara exakt, för det är då jag tar min kandidatexamen. Men pluggar jag av rent intresse eller motiveras jag av att tjäna så mycket pengar som möjligt i framtiden? Det klassiska dilemmat tornar upp sig, och nu när det bara är ett par veckor kvar tills jag ska ha bestämt mig känner jag mig inte längre säker på någonting alls vad gäller mina studier. Kanske är det ändå dags för mig att ta det där studieuppehållet då jag flyttar till Antarktis ett halvår och läser Dinosauriernas tidsålder 7,5 hp på distans?

Åh, jag vet knappt ut eller in. Det enda jag vet är att jag har en enormt stor mängd överväganden att göra den närmaste tiden. Men jobbiga som de är kan dessa självrannsakande tankar givetvis vara bra också. I tider av ordentliga reflektioner lär man sig otroligt mycket om sig själv. Större blir jag för var dag som går, det är ju en sak som är säker. Vi får väl se om jag blir klokare också.


Annons

Annons

TIDIGARE KRÖNIKOR AV VIKTOR SANDSTRÖM

2014-09-05: Låt inte nuet hindra dig

2014-01-20: Sherlock för en dag

2013-12-13: Avsked till en korridor

2013-09-20: Cyklistens tre budord

nbsp;

Läs mer

2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.
2023-12-21 12:10
Redaktionen sammanfattar året med Ergo inför årets slut. Vad har hänt sedan nyår egentligen?