Annons

Det handlar inte om att nöja sig


Just nu föder en vän till mig sitt andra barn. 27 år gammal producerar hon liv ur sin vagina, ur fiffi. Hon klämmer ut en människas överviktiga huvud från ett ställe som jag fortfarande fokuserar på att få in saker i. Om allt går vägen kommer hon och hennes partner i övermorgon åka hem till sin nyrenoverade symmetriska nbsp;lägenhet i en stockholmsförort. Lägga ner sitt senaste bidrag till mänskligheten i en vitmålad spjälsäng, titta på varandra, sträcka sig efter mobilen, ta en bild till Facebook, sen återgå till att vara himla lyckliga. nbsp;

När jag ser den bilden kommer jag få lite inre panik, det vet jag. Jag är alldeles för nära men samtidigt extremt långt ifrån barn och villa och rabattkuponger på Ica. nbsp;

Paniken delar jag med mina likasinnade och ibland sitter vi och spyr lite galla över de som tidigt valde familjevägen och de buntas ihop med före detta klasskompisar som jobbar i samma butik sedan studenten, eller flyttar inom samma kommun och blir ihop med kompisens trötta brorsa. Deras livsval nämns med ett litet förakt – ”hur kan man nöja sig?”.

Jag blir less. Inser att det inte handlar om att nöja sig. Vi har bara olika mål och blir tillfredsställda av olika saker. Varför tar vi alltid för givet att alla som inte strävar efter att stå på en yogamatta och balansera ett liv som 40-årig förstföderska med en chefsposition har de sämre? Ta till exempel redovisning. Det är bland det värsta jag vet. Det hamnar i samma kategori som oregelbunden mens, och dammsugning. Skitjobbiga grejer som jag inte kan hantera. Därför är det ju så fantastiskt bra att det finns andra som tycker att redovisning är livet på en så kallad pinne. Då behöver inte jag göra det.

Se inte ner på folk för att de inte strävar efter samma saker som du, och hata inte på där du kommer ifrån och på de som blev kvar. Andra människors livsval möjliggör dina. Det är så ett samhälle fungerar. Och med en liten nöjd suck inser jag att det är väldigt bra att det just nu ligger en nyförlöst, lycklig 27-årig tvåbarnsmamma på BB och svettas. Det innebär ju faktiskt att jag slipper.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.
2023-12-21 12:10
Redaktionen sammanfattar året med Ergo inför årets slut. Vad har hänt sedan nyår egentligen?