Annons

Student och mamma, men lever ändå


Deadline om en timme. Jag tittar på min dotter vars tårar sprutar fram. Självklart är hon sur just exakt nu. Var femte student har det så här. Var femte har i alla fall barn.

Jag har alltid levt med övertygelsen att jag måste plugga klart och skaffa jobb innan jag blir gravid. Den världsbilden har ändrats till det motsatta sedan jag begav mig ut på resa, blev gravid och därefter återvände till universitetet.

Föräldrapenningssystemet är rätt jävla dåligt när det handlar om studenter. nbsp; Har man tur blir man gravid med någon som jobbar. Jag är ensamstående. Vård av barn, det vill säga vabba, är inte det lättaste heller. Visst, jag har rättigheterna att vabba men inte möjligheterna, för vabbar jag så missar jag troligen obligatoriska kursmoment.

Varje morgon powerwalkar jag flera kilometer. Uppsala har alldeles för många barn för att man ska kunna få en förskoleplats i närheten av där man bor eller pluggar. Man kan bara hoppas att Uppsala studentkårs krav att till 2018 kunna ge studenters barn en förskoleplats nära sitt campus blir verklighet.

Ingen förstår mig på Jodel och när klassen försöker dra med mig ut på pubrunda så måste jag tacka nej, för jag har inte råd med barnvakt.

Men jag har insett att man inte kommer att ha mer tid när man jobbar. Under tiden jag var mammaledig kunde jag fundera över om det jag pluggade verkligen var rätt – vilket det inte var. Jag tog ikapp omtentor. Varje dag tvingas jag bli otroligt effektiv när jag måste organisera mina studiedagar efter dotterns förskoletider. Jag är expert på leken skeppsbrott – för hemma är det så stökigt att jag måste hoppa fram, fast på golvet istället för tvärtom. Vissa saker måste man bortprioritera. Dessutom måste jag gå upp senast 08.00 varje dag, oavsett om jag är bakis, lider av tentaångest eller har sömnbrist. Jag har min alldeles egna väckarklocka som aldrig strejkar. Hon ger mig en styrka som jag aldrig haft förut. Varje dag får jag komma hem till den mest fantastiska människan i världen. När hon ler så värms hela min kropp

Jag får ofta höra att man slutar leva när man blir förälder. Men hur lyckas jag då plugga 150 procent vara aktiv i studenttidningar och fotografera? Vi har redan varit i fem olika länder sedan hon föddes, Sverige exkluderat. Just nu, när du läser detta, är vi i Gambia. Jag lever.

Men visst, ibland har hon dåliga dagar och jag håller på att missa deadlines. Jag är dock övertygad om att fler än jag sitter hemma några minuter innan deadline och skriver klart, vare sig de har barn eller inte.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.
2023-12-21 12:10
Redaktionen sammanfattar året med Ergo inför årets slut. Vad har hänt sedan nyår egentligen?