Annons
Ett enormt universitetsbygge i Ecuador, ett kårval där Fi blev störst och vittnesmål om vassa armbögar på Juridicum. Vi listar några av årets mest uppmärksammade artiklar.

Året med Ergo 2015


Vad hände egentligen 2015

1
Doktorandombudsmannen Per Löwdin, som medverkat i tidningen Ergo sedan 1987 har hastigt avlidit under vintern, och ett Uppsala studentkår i sorg och saknad samlar sig till en ny termin. På ett Ergouppslag delar de som lärt känna honom med sig av sina minnesord. Per omskrivs som doktorandernas främste förkämpe, en hoppingivande visselblåsare och en medarbetare med oändliga kunskaper och erfarnheter.

Vad innebär “heltid”? Efter intervjuer med studenter från olika fakulteter kan vi konstatera att det är ett ganska luddigt begrepp och att det varierar kraftigt.

2
Blir vårterminen 2015 den sista där examinatorerna på företagsekonomiska institutionen vet vilken student som lämnat in vilken tenta? In i det sista har institutionen motarbetat anonymiseringen, även om det finns ett tydligt rektorsbeslut från så tidigt som 2009. Uppsala studentkår lovar att fortsätta ligga på.

“Det mest ambitiösa projekt som Ecuador tagit sig an på över hundra år” kallas Yachay. Kunskapsstaden som byggs till synes mitt ute i ingenstans är en del i satsningen på en kunskapsbaserad ekonomi istället för en baserad på varuexport – men är Yachay den medborgarrevolution den socialistiska regeringen drömmer om eller snarare ett gäng korrupta ledningspersoners eget vansinnesbygge?

3
Tjugo procent av studenterna har barn. Vi träffar två av dem för att ta reda på hur det är. Den största fördelen är den flexibla studietiden, säger humaniorastudenten. Det svåraste: att man inte direkt kan vabba.

Vi träffar också kyrkans högsta chef Antje Jackelén. Tanken var att hon skulle plugga teologi ett år i Uppsala, men sedan blev hon kvar. Under intervjun tar hon upp motsättningen mellan naturvetenskap och tro – en konstruerad och onödig strid, menar hon.

4
Kårvalet är avklarat och medan Fi blir största parti ökar Allians för kåren mest. En rödgrönrosa majoritet kan emellertid bildas. Valdeltagandet ligger på 10,4 procent, något högre än år 2014.

“UU lt;3 Näringslivet” är rubriken på ett reportage om universitetets täta kontakter med näringslivet. Ett nytt samarbetsavtal med ABB ska gynna både studenter och näringsliv – men finns det andra, mindre önskvärda, bieffekter?

I ett reportage om den verksamhetsförlagda utbildningen berättar vi om de skilda villkoren beroende på vilket program man går. Medan läkarstudenterna ersätts helt för sina resor får lärarstudenterna bara en del av pengarna.

5
Ett sedermera omdebatterat reportage med rubriken “Hur vassa är ambågarna på juridicum?” publiceras. Bibliotekarier bekräftar ryktet av kurslitteratur göms och förstörs, och ett tiotal anonyma studenter berättar om utbrändhet och härskartekniker.

I en intervju berättar Micaela Kedhammar om hur hennes år som kåraktiv – och alla tillfällen att dricka som det innebar – ledde till alkoholism.

Ergo tar, tillsammans med en student på elscooter, en runda bland nationerna för att testa hur tillgänglighetsanpassade byggnaderna är. Oftast helt okej, visar det sig.

6
Att ett enda ombud numera har hand om både student- och doktorandfall för hela Uppsala universitet oroar personer som arbetar med doktorandfrågor. Men en omstrukturering av arbetet – där mer löses lokalt ute på sektionerna – ska göra situationen hållbar, menar Uppsala studentkår.

I höstterminens första nummer publiceras även vinnaren i sommarens novelltävling. Bidraget “Dolda sprickor syns inte men växer ändå” gick hem hos alla tre parter i juryn, Akademibokhandeln, Ergoredaktionen och Litteraterna. Novellen, skriven av Anna Hall, skildrar en natt utanför Rosa pantern och en lömsk cykelstöld.

7
Uppsala universitet vill ta över Studenthälsan, som idag ägs av en stiftelse med studentmajoritet. Vad innebär det för studentinflytandet?

Vi pratar med Edvard Berg som ansvarar för jägarexamenskursen i Stockholm nations nystartade jaktsällskap och tycker det finns mycket okunskap kring jakt.

I ett test av Uppsalas nattmatsutbud utses den mexikanska falafeltrucken nedanför domkyrkan till bästa haket.

8
Stockholms nation investerar som första nation i egna solceller och vi hälsar på uppe på taket under installationen.

Vi jämför de olika studentkårernas ekonomiska resultat: UTN är den enda med plus i slutet av sitt senaste verksamhetsår.

Studentstaden planerar för 500 nya lägenheter på Rackarberget – där en stor reniversingsinsats av de befintliga lägenehterna också kommer att ske. Byggbuller att vänta de kommande åren alltså.


Annons

Annons

På ergo.nu
2015 hade Ergo.nu runt 250 000 unika sidvisningar – vilket slog föregående års notering med 100 000 klick. nbsp;

Mest läst under året är blogginlägget “Vad är det för jidder om jodel” med runt 8 000 unika sidvisningar. Inlägget fick ytterligare skjuts sedan det blivit känt att flera universitet i Sverige under hösten mottagit hot på samma app vilket antagligen fick folk att googla på “jodel”.

Att Folkes livs vill ha nattöppet, men motarbetas av facket, var nyheten som nådde näst störst läskrets. Ergo har vid upprepade tillfällen varit på förvaltningsdomstolen för att ta reda på hur det gått, men där har kvarnarna malt långsamt. Handla dyr mat 24/7 ? – to be continued...

Några av årets stora debatter

Rimligt att bjuda in en Sverigedemokrat för att prata ideologi? Den konservativa studentföreningen Heimdal bjöd in sverigedemokraten Mattias Karlsson för att prata ideologi, och på ergo.nu rasade debatten. Den socialdemokratiska studentföreningen Laboremus tyckte att Heimdal normaliserade SD och var respektlösa mot de personer som är måltavlor för SD:s politik. Heimdal svarade med att uppmans Laboremus att bidra själva istället för att sura. Och, tillade de: många i Heimdal tycker att Vänsterpartiet är minst lika extrema som SD, och trots det bjuder de in Lars Ohly.

Universitetets styrelseordförande och VD för Svenskt näringsliv samtidigt – finns en intressekonflikt? Carola Lemnes vara som Uppsala universitets ordförande har diskuterats flitigt. Först under vårterminen efter att hon som vd för svenskt näringsliv försvarat Sveriges vapenhandel med Saudiarabien. En grupp professorer och docenter krävde svar från universitetet om det verkligen går att förena uppdragen som vd för svenskt näringsliv och ordförande för universitetsstyrelsen. I början av höstterminen fortsatte diskussionen och en skrivelse skickades av universitetsanställda till regeringen. Det socialdemokratiska Laboremus startade kampanjen “Dags att lämna Lemne” men fick mothugg av bland annat kårpolitiker från Allians för kåren som tyckte kampanjen liknade en häxjakt och att man inte kunde påvisa att Lemne faktiskt misskött sitt ordförandeuppdrag.

Humanistiska teatern – ett skrytbygge? Den humanistiska teater som just nu byggs på campus Engelska parken har inte välkommnats av alla. Ett onödigt skrytbygge när pengarna istället behövts lägga på att utveckla humaniorastudenternas undervisning, skrev bland annat företrädare för Uppsala studentkårs humanistiska sektion. Institutionsföreträdare kontrade med att studenter varit delaktiga i hela processen och att man inte skulle ställa en satsning mot en annan.

Läs mer

2024-04-11 11:22
Det här med akademiska överliggare? Eric Axner-Norrman ponerar förändringen i överliggarkulturen i månadens student(i…
2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.