Annons
Mörkret har lagt sig. Vi har slagit upp våra tält i djungeln.

Tält före tempel


Mörkret har lagt sig. Vi har slagit upp våra tält i djungeln. Ljuden från ett fåtal förbipasserande fordon på vägen 100 meter bort kan fortfarande nå oss. Elden börjar precis ta sig. Vi befinner oss någonstans i de sydöstra delarna av Indien. Vi hör de olika djungelljuden; cikadorna, något som prasslar, en fågel som gör ett, för oss, främmande läte.

Plötsligt tystnar djungelns ljudridå och vi ser ljus som närmar sig och hör människor som skriker. Vi gissar att det är ett mindre gäng. De är på väg åt vårt håll men stannar 50 meter från tälten. Vilka är de? Såg de oss när vi gick in i djungeln? Vad vill de oss i så fall?

Vi sitter en bit från tälten, skyddade av träd och buskar. Vi väntar. Ytliga andetag. Hög puls. Varför går de inte? De fortsätter ropa och lysa åt vårt håll. Vi sitter helt stilla. Tänk om de vill oss illa. Ska vi fortsätta gömma oss eller borde vi gå fram?

Okej, jag bestämmer mig för att gå fram i ljuset. Det är starkt, jag bländas och ser inte männen bakom ljuset. Jag hör hur de pratar snabbt, vet inte om vad. Jag närmar mig dem och när jag väl ser personerna bakom lampan möts jag av stora leenden och hör hur de fnissar. De börjar ropa, men inte åt oss. Helt plötsligt strömmar folk och motorcyklar till platsen. På någon minut har de gått från tio personer till närmare 30. Det är människor från den närliggande byn. En av personerna stegar/kliver fram till oss och presenterar sig som byns president. Han undrar varför vi tältar och om vi inte är rädda för ormar?

Sen frågar han om vi inte hellre vill sova i byns tempel, men vi tackar ödmjukt nej. Nu är vi trötta och vill bara sova. Vi har en lång vandringsdag imorgon och dessutom går ju inget upp mot en tältnatt ändå.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.
2023-12-21 12:10
Redaktionen sammanfattar året med Ergo inför årets slut. Vad har hänt sedan nyår egentligen?