Annons

Livet, framtiden och så vidare


För någon vecka sedan insåg jag att det bara är tre månader kvar tills jag tar studenten. Dagen jag och mina klasskompisar har väntat på är snart här. I början var jag spänd och förväntansfull när vi pratade om det. Nu är det annorlunda. Sista terminen på gymnasiet sägs vara den bästa. Vi uppmanas att njuta av den och utnyttja den till fullo. Men hur är det meningen att vi ska hinna göra det, om man ständigt måste fundera på framtiden? Inom tre månader måste jag ha en plan över vad jag ska göra med mitt liv. Inom mindre än en månad ska jag söka vidare till högskolor och universitet.

Jag kan inte säga att det kom som en nyhet. Vi har varit medvetna om att dessa beslut måste fattas sedan högstadiet, det är svårt att veta vad man vill göra med sitt liv när man aldrig får prova på olika yrken. Har man turen att vara en av dem som vet vad de vill bli, vilket jag med glädje kan säga att jag är, är valet lättare men långt ifrån självklart. Var ska jag plugga? Vilken utbildning är bäst? Ska jag flytta hemifrån eller stanna kvar? Frågorna är oändligt många och de snurrar i huvudet dagligen.

Under det senaste halvåret har jag mejlat lärare på säkert tio olika högskole- och universitetsprogram, bara för att försöka förstå vad de erbjuder. Hemsidorna är otydliga och när jag hade möjligheten att ställa frågor under SACO-mässan hade jag ännu inte alla färdigformulerade i mitt huvud. Jag har åkt på öppet hus och läst på om studentbostäder. Jag har undersökt vilka resvägar som blir billigast och hur mycket jag kan få i studiebidrag och lån. Detta samtidigt som jag förväntas prestera bra i alla ämnen. Om jag misslyckas med det kan jag glömma allt vad slutbetyg heter.

Sista terminen går fort och den är allt annat än lugn. Pressen inför framtiden är för stor och kommer plötsligt. Visst är det svårt att få eleverna att börja fundera på framtiden redan i början av gymnasiet, då det känns så avlägset, men det måste göras. Det är inte hållbart att eleverna ska stressas ihjäl under en termin för att alla beslut måste fattas samtidigt. Det fungerar inte när eleverna får ångest för att de inte vet vad de ska göra under hösten.

Mycket skulle kunna bli bättre om man förbereddes tidigare. Det var ju meningen att den här terminen skulle bli den bästa, eller hur?


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.
2023-12-21 12:10
Redaktionen sammanfattar året med Ergo inför årets slut. Vad har hänt sedan nyår egentligen?