Annons

Prestationsångest, en hatkärleksförklaring


Mobilen visar 05.50 när jag stänger av larmet och jag har exakt en timme på mig innan jag måste låsa igen dörren till studentlägenheten och bege mig mot bussen. Jag klär på mig det som finns närmast till hands och sätter upp håret i en hög tofs. Trots den uteblivna aptiten, tuggar jag i mig den trötta ostmackan samtidigt som jag blint stirrar på den flagnande tapetflärpen på väggen mittemot mig. Pennfodralet fyllt med fem stiftpennor, miniräknare och mina läsglasögon packas mekaniskt ner i väskan. Men det viktigaste av all packning är de tre A4-sidorna med nedklottrade formler och problemlösningar som jag tvångsmässigt klänger mig fast vid.

I ett silkesvitt Flogsta knastrar snön under mina kängor och jag passerar betonghus fyllda med studenter och prestationsångest. De tre A4-sidorna brinner i min väska och så fort jag slagit mig ner i den gröna etanolbussen flyger dem fram. Jag vet redan det mesta eftersom jag började tentaplugga redan efter första föreläsningen. I mitt huvud har jag komponerat tjugo olika mind maps men trots detta behövs dessa tre ynka A4-sidor. Detta för att min kära vän sedan högstadiet, Prestationsångesten, ska bli nöjd. Jag ska kunna lämna tentasalen och tänka att jag gjort mitt bästa. Och runt om i bussen sitter elva andra studenter och tänker precis som jag.

Jag har alltid tänkt att jag är hardcore, att plugghetsen inte bekommer mig, men jag bär på en hatkärlek till den akademiska prestationsångesten. Den får mig att vilja bli mitt bästa jag och utmanar mig i varenda gren av min utbildning men den kan även tvärbromsa min hjärnas sprintlopp så att jag faller omkull och skrapar upp självkänslan rejält. På samma sätt känns det nu, ett par år senare, när utbildningen börjar lida mot sitt slut och varje jobbannons på LinkedIn och Arbetsförmedlingen kräver minst tre till fem års arbetslivserfarenhet. Vem ska ge oss nyutexaminerade en chans när det finns en arbetsmarknad full av människor som är mer hardcore och käkar prestationsångest till frukost?


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.
2023-12-21 12:10
Redaktionen sammanfattar året med Ergo inför årets slut. Vad har hänt sedan nyår egentligen?