Gemenskap på nollors vis

Foto: Sandra GunnarssonErgos nya webbredaktör skickar en tanke till reccar som är skeptiska inför sociala aktiviteter.

 

Först en fläkt av den kommande vintern som lurat sig in i sensommarsolen, sedan får jag syn på den första ansamlingen av utklädda människor. För en infödd Uppsalabo är det föga anmärkningsvärt att trehundra öldrickande Darth Vader eller sjuksköterskor i kostymer från Buttericks ockuperar Ekonomikumparken. Nollning vid månadsskiftet augusti- september är för mig lika självklart som julskyltning i november. Däremot har jag inte själv gått någon utbildning som innebär nollning och det har jag aldrig sörjt. Ingenting kan få mig att känna mig mer alienerad än aktiviteter som syftar till att skapa gemenskap. 

Uppväxten präglas av att vi utan vårt medgivande placeras i olika konstellationer av människor. Först familjen, sedan förskola och skola och är du dålig på idrott hamnar du i gruppen som har ”extragympa” på tisdagar. Under de ordinarie idrottslektionerna vill varken du själv eller de tilldelade lagkamraterna ha dig där, men ingen av er har något att säga till om. Är man en född lagspelare som känner samhörighet från stunden man blir plockad när klassens basketstjärna väljer lag eller börjar i en ny klass är namnlekar och teambuilding kul. Ett bra sätt att lära känna alla härliga människor man ska tillbringa kommande fyra år med. För andra kan det ta fyra år att sluta känna sig som utomstående besökare. Då ligger det närmare till hands att skippa nollningen, eller undra varför man inte gjorde det.

Tack och lov är det fullt möjligt att avstå sociala aktiviteter som inte tilltalar dig om du läser på universitetet. Grupparbeten måste man förstås göra för att ta sina poäng, men det är liksom inte obligatorisk närvaro om klassen vill fira första tentan med brännbollsturnering. Dessutom är chansen större att du känner samhörighet med kursarna på en utbildning du trots allt har valt att söka. Även för en avig och introvert person med bollskräck kan det kanske till och med vara värt gå på nollningen eller rentav den där brännbollsturneringen. Med lite tur kanske någon likasinnad har vågat sig dit, så ni kan bonda över en bag in box på lagom avstånd från gänget som flåsar sig runt planen.