Annons

Varför spanar vi efter den tid som flytt?


Jag har precis sett klart sista avsnittet av Stranger Things på Netflix. Serien är ruskigt bra, så förvänta dig att din kursare som inte kunde sluta prata om Making a Murderer onekligen kommer ha något nytt att tjata om denna termin. Denna välgjorda mysteriethriller fullkomligt badar i nostalgi. Trots att serien utspelar sig på åttiotalet så kan jag som nittiotalist inte undgå att uppfyllas av en barnslig förtjusning tack vare alla ET- och Stephen King-vibbar.
Nya Ghostbusters går på bio just nu, fler Star Wars-filmer är på gång; Nostalgi är onekligen på modet. Till och med Independence Day har fått en uppföljare, som om filmmakarna ville överbevisa alla som hävdade att det inte går att göra en sämre film än den första Independence Day.
Det verkar som att vågen av alla politiska röster runt om i världen som längtar tillbaka till ”den gamla goda tiden” på något vis lyckats sprida sig till kulturen. Vi vill ha saker från förr som ger oss samma känsla som vi kände då. Liksom många andra satt jag och fnissade som ett barn i biostolen när Star Wars episod VII brakade igång med samma pampiga musik som alltid. Det var en underbar känsla.
Det finns dock en betydande skillnad mellan mig och Donald Trumps supportrar som står och ropar ”make America great again”. Jag önskar ju inte att allting plötsligt blev exakt som på nittiotalet. Jag är inte nostalgisk över ett årtionde, jag är nostalgisk över hur det var att vara barn. En tid då allting var enklare, tryggare och när varje dag kändes som ett nytt äventyr. Kanske är det precis denna känsla som alla tillbakalängtare trånar efter, men på något vis har de blandat ihop den med en epok.
För visst var väl barndomen en enklare tid. Gott slogs mot ont och det goda segrade till slut. Den värld vi lever i idag är långt ifrån så simpel. När svensk politik blivit en grå massa där ingen sida står upp för någonting, när Syrienkonflikten fortsätter rasa år efter år och alla sidor fortsätter begå olika grader av vidrigheter, då vill man ha en historia där man enkelt kan luta sig tillbaka, peka på skärmen och säga: ”Där, där är monstret.


Annons

Annons

Ergo tipsar

Fick du blodad tand av Stranger Things och suktar efter mer amerikansk småstadsmystik? Varför inte ge Wayward Pines med halvbortglömda Matt Dillon i huvudrollen en chans? Inte så mycket E.T. men desto mer Arkiv X- och Twin Peaks-flirtande.

Läs mer

2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.
2023-12-21 12:10
Redaktionen sammanfattar året med Ergo inför årets slut. Vad har hänt sedan nyår egentligen?