Illustration: Siri Christiansen"Jag är dock hoppfull – vår tid är trots allt guldåldern för distansförhållanden. Den tekniska utvecklingen krymper avståndet (och saknaden) lite grann."

Kärlek, kilskrift och kalkoner

”Det är någonting stilla mellan dig och våren, det är något kallt mellan mig och England”
– Lars Winnerbäck

Foto: Lina SvenskPhilip Birk läser ämneslärarprogrammet med inriktning historia vid Uppsala universitet.

Extrema långdistansare

Utomjordisk kärlek
Trettiofyra mil är egentligen inte särskilt långt för ett distansförhållande – det är t.ex. fem mil kortare än sträckan mellan Stockholm och Göteborg. Men det är också så långt från jorden som Internationella rymdstationen ISS befinner sig. Även om astronauterna sällan stannar i rymden längre än ett halvår får de väl ändå sägas vara värst i hela universum när det kommer till distansförhållanden?

Hela havet stormar
Lord Nelson var en brittisk amiral och nationalhjälte som idag står staty på Trafalgar Square i London – men också en långdistansare. Trots att Nelson redan var gift hade han under sju år ett distansförhållande med Emma Hamilton, som i sin tur var gift med den brittiska ambassadören i Neapel. Emma tog hand om Nelson i sin makes villa i Neapel, dit han anlänt 1798 efter sin seger mot fransmännen i Slaget om Nilen, och de två inledde snart en affär. Det sägs att ambassadör Hamilton kände till förhållandet men lät saken fortgå: dels var han gammal, dels hyste han en enorm respekt för den ärade amiral Nelson. Paret fick två barn ihop, men kontroversen kring deras relation samt Nelsons arbete höll dem ofta isär – även om han sägs ha inkvarterat Emma i ett hus i Helsingborg under Slaget vid Köpenhamn 1801.
När ambassadör Hamilton dog fanns planer på ett giftermål, men det hanns aldrig med. År 1805 vann Nelson karriärens största sjöslag, vid Trafalgar, men stupade efter att en kula borrat sig igenom hans vänstra axel och krossat två kotor i ryggraden. Ett av tidernas mest berömda – och kontroversiella – distansförhållanden hade nått sitt slut. 

En vecka efter nyår flyttade min flickvän Elin till London för en praktikplats. Vi har visserligen haft ett distansförhållande redan från början. Tågvägen Uppsala – Lund (jaja, man ska egentligen sky lundensare som pesten, jag vet…) tar dessutom längre tid än flyget till England. Men det är något med att behöva korsa ett hav som får avståndet att kännas så mycket längre.
Fan ta Nordsjön.
Häromåret gjordes en undersökning som visade att tre av fyra amerikanska collegestudenter har eller har haft ett distansförhållande. Amerikanerna har till och med ett uttryck för det svåra i studentkärlek på distans: Turkey Dumped. Du åker hem för Thanksgiving och kalkonmys i november, men återvänder till universitet nydumpad och olycklig efter att partnern hemma lessnat på avståndet.
Jag är dock hoppfull – vår tid är trots allt guldåldern för distansförhållanden. Den tekniska utvecklingen krymper avståndet (och saknaden) lite grann. Det var värre för åtskilda turturduvor förr: stackarna fick hålla kontakten via brev under en tid då till och med PostNord hade betraktats som en snabb och pålitlig postleverantör.

En av 1700 och 1800-talets flitigaste brevskrivare var franska kejsaren Napoleon Bonaparte. Under sin livstid sägs han ha författat sjuttiofemtusen brev, en stor del av dem till hustrun Josephine, en kvinna han beskrivit som ”förtrollande, den mest fantastiska varelse jag någonsin mött.” Snacka om charmknutte.
Men Napoleon var inte den första romantikern: världens äldsta bevarade kärleksdikt är mer än tvåtusen år gammal. Ett tjugonio rader långt poem i kilskrift, komponerat av en Inannaprästinna och tillägnat Sumeriens kung Shu-Shi. Det låter fint, men i själva verket var dikten en del av en årlig ritual. Efter att ha tagit emot kärleksförklaringen ”gifte” sig kungen med prästinnan för en natt, så att Inanna skulle välsigna riket med goda skördar. Året efter fick Shu-Shi en ny dikt – och en ny prästinna att dela säng med.
Antalet one night stands får nästan skosnöreknytande i trappen på Värmlands att framstå som romantiskt.
Lika hjärtlös som kung Shu-Shi är också Nordsjön, där hon ligger kall mellan mig och England. Men jag ska nog överleva lite avstånd. Från Uppsala är det ju inte särskilt långt till Arlanda, och sms är betydligt smidigare än kilskrift. Dessutom spelar Liverpool mot Crystal Palace i London nu i mars. Kanske har distansförhållanden sina fördelar trots allt.