Annons

Ett gojibär om dagen?


”Det är så svårt att äta nyttigt nu för tiden ” Det här sa en bekant uppgivet till mig för ett tag sedan och ville ha lite tips av mig, i egenskap av blivande dietist. Efter att ha frågat vad hon egentligen menade fick jag nbsp; förklarat för mig att hon blev förvirrad av alla nya, ibland exotiska och ofta ganska dyra livsmedel som dyker upp i mataffärerna lite då och då. Hon menade ungefär att det var lättare att äta nyttigt förr, innan mataffärernas hyllor blev fulla av livsmedel vars namn man knappt kan uttala.
Trots att jag inte riktigt håller med henne så tycker jag att hon har en poäng. Det är inte speciellt konstigt att människor blir lite fundersamma över hur de egentligen ska äta och vilka livsmedel de egentligen ska köpa. Dels har vi alla ”experter” som uttalar sig var och varannan dag i tidningarna och vars åsikter ofta skiljer sig ganska rejält från varandra. Dels har vi alla dessa nya, ”konstiga” livsmedel som kan göra en lite förvirrad. Måste man köpa dem för att vara hälsosam?


Det blir allt vanligare att recept i tidningar och på internet innehåller råvaror som till exempel acaibär, sumac, gojibär, citrongräs, psylliumfrön, litchi, sumak, arbol, guava, kumato och moghrabiah. I många recept ingår råvaror som man kanske aldrig har använt och kanske till och med aldrig har hört talas om. Kanske finns de inte ens i ens vanliga mataffär, utan man måste bege sig till någon specialbutik för att kunna laga till den där rätten som ser så god ut i tidningen.
Något annat som också verkar bli allt vanligare i tidningarna och på diverse internetsidor är listor med så kallade superlivsmedel. Man lär sig att man borde äta superbäret, att man kan hålla en superdiet och att superfrukterna ska hålla oss friska. Men kan man verkligen göra livet mer super med hjälp av enskilda livsmedel?


Visst kan det roligt med nya och lite exotiska råvaror. De kan piffa upp en annars lite tråkig vardagsrätt. Och visst kan det vara kul att testa det senaste superbäret som ska göra underverk för vikten. Det som däremot gör mig lite bekymrad är att många verkar tvivla på att vi faktiskt kan leva hälsosamma liv och äta otroligt god och bra mat genom att köpa helt vanliga, svenska livsmedel och äta lättlagad mat med ingredienser som man faktiskt har hemma i skafferiet.
Man kan ge kroppen alla viktiga näringsämnen trots att man inte strör citrongräs över serranon eller serverar lumaconi till sin merguez. Gojibär på gröten kan vara jättegott, men det behöver inte vara nyttigare än några russin och lite hackad frukt. Det är lite som med skor. De nya, trendiga skorna kan vara roliga att använda ett tag, men egentligen är de varken bättre eller sämre än de gamla sköna ingående skorna som har hängt med i flera år.


Även vi fattiga studenter har råd att äta riktigt hälsosam och bra mat Vanliga, billiga, svenska säsongsråvaror kan man göra mycket gott och lyxigt av och dessutom innehåller de otroligt mycket näringsämnen. Istället för att lista ett antal ”superlivsmedel” tycker jag att man kan utse den varierade och faktiskt ganska vanliga ”svenssonkosten” med 1-2 lagade mål per dag till en ”superkost”, eftersom den ger oss det vi behöver, är god, billig och enkel att laga. Det behöver helt enkelt inte vara några konstigheter. Så köp gärna de trendiga livsmedlen med konstiga namn, men glöm för allt i världen inte bort att du är lika hälsosam om du väljer ”de gamla vanliga” svenska bären, frukterna, grönsakerna och rotfrukterna


Annons

Annons

Elina Nilsson läser sista terminen på dietistprogrammet i Uppsala. På filibabba.blogg.se skriver hon om matglädje och en hälsosam livsstil.

Läs mer

2024-04-11 11:22
Det här med akademiska överliggare? Eric Axner-Norrman ponerar förändringen i överliggarkulturen i månadens student(i…
2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.