Äta bör vi, men hur gör vi?

.

Elina Nilsson läser sista terminen på dietistprogrammet i Uppsala. På filibabba.blogg.se skriver hon om matglädje och en hälsosam livsstil.

Minns ni savannbyxorna, buffaloskorna, jazzbyxorna, tamagotchin, "Rederiet", serien "Svarta skallar och vita nätter", "Bullens" brevfilmer och Spice Girls? Det är svårt att låta bli att småskratta lite när man tänker tillbaka på olika trender inom kläder, teknikprylar och musik som har kommit och gått genom åren. Samtidigt känns det ganska naturligt att det varierar vad som är inne och ute, populärt och impopulärt, rätt och fel när det gäller sådant som kläder och teknik. Vi är ganska vana vid tanken på att olika stilar, produkter, färger och material är mer eller mindre trendiga och inne.
Faktum är att detta inte bara gäller kläder, utan även mat. Det går trender i vad man äter, men även hur man äter och hur man tillagar det man äter. Vad och hur man äter påverkas också av var i världen man befinner sig, hur gammal man är, vilket kön och vilken utbildningsnivå man har. Kvinnor äter mer frukt och grönt än män som å andra sidan smaskar i sig mera kött. Personer med högre utbildning äter i större utsträckning enligt kostrekommendationerna än människor med lägre utbildningsnivå. Varför det är så här vet nog ingen helt säkert, men vad och hur man äter säger i vilket fall som helst en hel del om en människa och om kulturen och tiden som hon eller han lever i.

Idag är det populärt att laga mat ”från grunden”, att baka sitt eget bröd och att låta matlagningen ta tid. Så här såg det däremot inte alls ut för några årtionden sedan, när det ansågs fint att äta färdiglagad mat som går snabbt att tillreda, för att man faktiskt hade annat viktigt för sig, som att arbeta och tjäna pengar. Idag anses hembakat surdegsbröd vara rena lyxen, en uppfattning som inte alls gällde förr, då man såg den köpta limpan som ett tecken på status.
Just nu är det inne att diskutera kolhydraternas för- och nackdelar. Detta är också något ganska nytt, då man förr såg på kolhydrater som något som "blev över", när man hade pratat om det mer intressanta fettet och proteinet. Idag visar en stor del av forskningen att vi bör äta lite mindre av det mättade fettet. Denna åsikt kanske människorna som lever om 100 år kommer att tycka var helt befängd. På samma sätt kanske de kommer skratta gott åt att dagens debatt om huruvida vi behöver kolhydrater eller inte.

Det är lätt att leva sitt liv
utan att riktigt reflektera över varför man gör som man gör och tycker som man tycker. Det kan dock vara ganska intressant att stanna upp och tänka efter var ens beteende faktiskt kommer ifrån. Nästa gång du äter något, fundera på varför du äter just det du äter… Gör du det av gammal vana, för att det är gott, för att det är billigt, för att kompisarna gör det eller kanske för att det ligger lite i tiden? Vad tror du att människorna som levde i början på 1900-talet skulle tycka om det du äter, och vad kommer de som lever på 2090-talet anse om din mat?
På samma sätt som vi idag skrattar lite åt olika buffaloskorna, savannbyxorna och tamagotchin, kommer vi kanske när vi blir gamla sitta och drömma oss tillbaka och småfnissa lite när vi tänker på tiden då man faktiskt gick till en mataffär och handlade mat istället för att sköta det genom internet, lagade mat med hjälp av en spis, tyckte att kombinationen spagetti och köttfärssås var god, åt tacos på fredagar och gick runt på stan med en latte i handen …