Bakåtsträvare with a cause

Fredagskrönika. "För att inte tala om alla de gånger man fått resa sig och gå kanske uppåt tre meter för att komma till knappen – vad kan inte hinna hända på den distansen? Halkolycka? Livskris? Knivmord?" Lina Svensk känner en signad glädje över den nya lampsituationen i hemmet.

Fyrkantig surgubbe står i vägen för stor dramatik

Film. "Tyvärr är Joe – även om Jonathan Pryce gestaltar honom med bravur – en alltför fyrkantig figur för att det stora dramat som kunde legat inom räckhåll verkligen ska ta fart."

Platta livsinsikter på solodebut

Musik. "Där föregångarna lyckas med konststycket att låta skarpa och nonchalanta på samma gång lyckas Herbert Munkhammar mest med det senare. Hans tidigare skarpa raptexter har förbytts i slarvigt hopsatta formuleringar och platta livsinsikter."

Gollumskt och köttigt

Musik. "Haerdsmaelta hade ett egensinnigt och färdigt sound redan från starten, men två år senare har det finslipats ytterligare och singeln Acid Rainbow är så knäckande att den med lätthet skulle kunna fylla ut vilken arena som helst."

Att fira jul som marxist: en förutsägelse

"För barnens skull har vi tomte. Han dricker glögg och rasslar melankoliskt med sina kedjor (vår tomte är vänster, han har kedjor)." Läs mer

Surrealistisk uppsättning som hedrar och förnyar

Recension. "Denna galna 2D-scenografi fungerar förvånansvärt bra och bidrar till att skapa en surrealistisk känsla som genomsyrar hela pjäsen, men det bjuds också på mycket humor och en julkänsla deluxe." Beatrice Erkers har sett "Karl-Bertil Jonssons julafton" på Uppsala stadsteater.

En 25-årig stofils bekännelser

"Det måste förstås vara oerhört bekvämt och lockande att plötsligt ha ett gyllene litet ord på sex bokstäver som förklarar alltifrån dålig kondis, sömnsvårigheter, sträckningar, oväntade fisar och kvällströtthet." Läs mer

Etikettens välsignelser och förbannelser

Fredagskrönika. "För så här i efterhand är jag inte säker på om det faktiskt var mitt underliggande karaktärsdrag som fick större inverkan på mitt beteende eller om det var min identifikation med etiketten introvert som gjorde det."

Folkmusik utan sentimentalitet

Musik. "Skrömtas egensinniga version av svensk folkmusik passar bäst på scen med en energisk publik, men Skrömtology visar att det är möjligt att föra över liveenergin även till det inspelade formatet."

Ekdahl: ett motgift mot ondska

Musik. "More of the good är precis ett sådant album man behöver som mest när det politiska läget i världen lätt kan få en att känna uppgivenhet."

Imponerande och motbjudande långfilmsdebut

Film. "I vissa avseenden är Holiday djupt imponerande, i delvis andra avseenden är den lika djupt motbjudande. Dessutom är den inte särskilt medryckande som berättelse. Ändå sitter jag på helspänn."

Makroperspektiv i mikroformat

"Där andra samtida tänkare verkar peka finger och leta efter syndabockar i dessa frågor så lyckas Harari alltid komma med ett bredare perspektiv. För honom är det självklart att de utmaningar vi står inför är hela mänsklighetens", skriver Beatrice Erkers om Yuval Noah Hararis "21 tankar om det 21:a århundradet". Läs mer