Utmattande om att vara fattig i det rika Sverige

"Marika Holmström gör en gedigen insats som den utarmade Beata i dramatiseringen av Charlotta von Zweigberks roman, och hon lyckas fånga utsattheten och överlevnadsinstinktens gränskapacitet på ett trovärdigt sätt." Jonathan Schiess har sett "Fattigfällan". Läs mer

Perfekta små uppåtsparkar för torsk-på-rus-generationen

Uppsala Internationella Kortfilmfestival. "Genren sparkar oftast uppåt, men samtidigt sveper den med hela omgivningen i rörelsen. Och vet ni, jag tror att just kortfilmsgenren är perfekt för vår generation."

Studentlivet är inte ljust och fräscht

"Berättelsen om Flogsta, den som delats av oräkneliga Uppsalaalumner sedan 70-talet och vars höjdpunkter ofta balanserar på lagens gränser, kommer aldrig mer bli densamma." Läs mer

En ofrivillig dansk patriot och kärleken

Novell. "Utgörs han penis av 7 centimeter kallt blått polskt stål eller har han en helt normal kuk? Jag blev mer och mer övertygad om att hon tänkt just dessa tankar och jag ville ge henne alla svaren."
Jakob Hellström kom på fjärde plats i Ergos och Studentbokhandelns novelltävling.

Vad är väl ett examensbevis?

"Kanske får jag barn. Kanske köper jag och bor i en låda i något familjevänligt område. Allting tycks ibland vara ett steg mot något annat, något större." Läs mer

Scener från Uppsala tingsrätt

"Som till sig själv, med en blick som tycktes leta efter någon särskild punkt i luften, förklarade den äldre mannen för försvararen att han aldrig varit med om något liknande förut, att han aldrig ens haft kontakt med någon domare tidigare." Läs mer

Dagboken

Novell. "Tänk att jag, en av fyrtiofem med över tretusen reserver, fick äran att bli din elev. Jag tror på ödet. Den som säger emot har inte sett dina ögon." Alice Pettersson hamnade på tredje plats i Ergos novelltävling med sin berättelse om en student som blir kär i sin lärare – och går lite för långt.

Ytlig historia i film om digital ytlighet

Film. ”Tyvärr är berättelsen i sig inte lika fräsch som det formspråk den förmedlas genom." Per Vesterlund har sett filmen Searching.

Rysningsframkallande röstmagi

Musik. "Men det som framförallt lyfter materialet till imponerande höjder är naturligtvis rösten. Seinabo Sey har en röst som gör magi av varje liten ton. Hon behöver inte ens ta i för att sången ska framkalla behagliga rysningar. "

Förtjänar stort genomslag

Musik. "Genom hela skivan är också grundsoundet och drivet som ger låtarna en tydlig riktning intakt. Ett vackert mörker med vassa konturer och stram produktion som förtjänar ett stort genomslag."

Borde vara obligatorisk läsning

Bok. "På ett lättillgängligt språk som flyter varvar Siri Strand och Emma Westas Rödin sina egna erfarenheter av att befinna sig på botten och ta sig upp igen, med handfast information om allt som rör psykisk ohälsa. Jag tror faktiskt att de knappt 170 sidorna innehåller allt jag hade behövt veta när jag var ung och deprimerad."

Förenade i dåligt ölsinne under sicksackande satelliter

Fredagskrönika. "Kanske hämnas skogen, för strax efteråt snubblar den yngre brodern över grenarna och faller in med arslet före i klotgrillens glödbädd, tumlar runt och välter i fallet ut allt över marken."