En 25-årig stofils bekännelser

"Det måste förstås vara oerhört bekvämt och lockande att plötsligt ha ett gyllene litet ord på sex bokstäver som förklarar alltifrån dålig kondis, sömnsvårigheter, sträckningar, oväntade fisar och kvällströtthet." Läs mer

Etikettens välsignelser och förbannelser

Fredagskrönika. "För så här i efterhand är jag inte säker på om det faktiskt var mitt underliggande karaktärsdrag som fick större inverkan på mitt beteende eller om det var min identifikation med etiketten introvert som gjorde det."

Folkmusik utan sentimentalitet

Musik. "Skrömtas egensinniga version av svensk folkmusik passar bäst på scen med en energisk publik, men Skrömtology visar att det är möjligt att föra över liveenergin även till det inspelade formatet."

Ekdahl: ett motgift mot ondska

Musik. "More of the good är precis ett sådant album man behöver som mest när det politiska läget i världen lätt kan få en att känna uppgivenhet."

Imponerande och motbjudande långfilmsdebut

Film. "I vissa avseenden är Holiday djupt imponerande, i delvis andra avseenden är den lika djupt motbjudande. Dessutom är den inte särskilt medryckande som berättelse. Ändå sitter jag på helspänn."

Makroperspektiv i mikroformat

"Där andra samtida tänkare verkar peka finger och leta efter syndabockar i dessa frågor så lyckas Harari alltid komma med ett bredare perspektiv. För honom är det självklart att de utmaningar vi står inför är hela mänsklighetens", skriver Beatrice Erkers om Yuval Noah Hararis "21 tankar om det 21:a århundradet". Läs mer

Poesi som glittrar och skär

Bok. "Det är ett effektivt grepp att använda traditionella bilder för död och mörker för att beskriva psykisk ohälsa. Genom hela diktsamlingen finns ett tydligt obehag, ett hot, som att ramla ner i en drömvärld där demoner sträcker sina klor efter en, att inte kunna värja sig mot detta"

God things happend to God people

Krönika. "Kassörskan såg på mig som om jag var Ben Affleck i Batman fast bra. Allt var sådär fridligt och fint som det nog bara kan vara på Hemköp i november."

Humor utan gränser i nytt spex

Spex. Ett köpcenter slår upp portarna på Stockholms nation när Mediscenarna sätter upp sin årliga föreställning.
– Spexet innehåller väldigt många roliga och dysfunktionella karaktärer. Det kommer nog bli lite jobbigt att se dem interagera, säger Måns Rosén, en av regissörerna.

Mäktig korsning mellan Bergman och Bounce

"Det är främst Charlotta Öfverholms skådespel som en blond, dansande död som dröjer sig kvar i åskådarens sinne."
Beatrice Erkers har sett "Det sjunde inseglet" på Uppsala stadsteater. Läs mer

Den sista nationen

Fredagskrönika. "I en föränderlig och växande stad behövs stabila kommersiella mötesplatser dit man går för den där sista jätteonödiga ölen precis som man alltid har gjort. Den typen av krogar kvalar sällan in i White Guide."

Toaletten i Madison County

"Skräckslaget ser jag framför mig skitrester som ringlar sig ner genom väggarna som lömska ormar. Jag trycker på pausknappen och hoppas att den är detonatorn till en bomb som kan spränga hela byggnaden i luften." Läs mer