Annons

Skärpning, och god jul


När Ergo 11 kommer ut sitter vi på redaktionen och sammanfattar årets sista fullmäktigemöte för en artikel till ergo.nu. Mötena brukar vara till klockan 22, så förmodligen har vi ganska starkt kaffe i muggarna.

Om allt är som vanligt har Uppsala studentkårs fullmäktige, fum, gett den förra styrelsen ansvarsfrihet – alltså okejat deras år och lagt det till handlingarna. Det går till så att styrelsen skickat sin verksamhetsberättelse – en sammanfattning av vad de sysslat med – till revisorerna. Om dessa tycker allt ser rimligt ut rekommenderar de fum att ge ansvarsfrihet, och de tidigare ledamöter som dykt upp på mötet kan andas ut och hem lättade.

Tyvärr är det också så att revisorerna, om allt är som vanligt, knappt kommer att ha hunnit göra vad de ska. För som brukligt är verksamhetsberättelsen sen. Kanske så sen att man får dras med saken till nästa år.

Att ro iland den här allra sista, men ack så viktiga, uppgiften man tagit på sig verkar inte riktigt fungera bland Uppsala studentkårs förtroendevalda – även om de ofta arvoderas några extra veckor under sommaren för att arbeta med saken. (Ja, på sommaren, det är då det är tänkt jobbet ska göras, när året de ska skriva om ligger färskt i minnet.)

Den 1 november ska revisorerna ha fått sitt underlag. I år fick de ett första utkast några dagar efter detta datum, och en slutversion först den 2 december. När detta skickades i tryck en vecka innan fum saknades fortfarande sektionernas verksamhetsberättelser, som enligt regelverket ska finnas med. Likadant var det förra året: sektionerna saknades och slutversionen kom ungefär en månad sent. (”Slutversion” generöst tolkat, några underskrivna och klara dokument handlar det inte om.)

Jag vet att ni är upptagna, nästan ideellt arbetande studenter med många andra åtaganden. Men hallå, de här verksamhetsberättelserna handlar om miljontals kronor och tiotusentals studenters representation (Och ni kan ju: 2012 hölls deadline, även om år 2011 bjöd på mer än dubbelt så lång försening som i år…)
Jag misstror inte de senaste styrelsernas arbete det minsta (jo okej, det gör jag väl) – men om revisorerna, fum, eller Ergo för den delen, ska ha chans att upptäcka någonting som man skulle behöva titta närmare på så är det bra om den här biten tas på allvar.

Med detta önskar jag god jul och gott nytt år till alla våra läsare Det har verkligen varit ett händelserikt nyhetsår i studentuppsala. Några av höjdpunkterna har vi samlat i en årskrönika.

Ps. Andra är också dåliga på att få in sina verksamhetsberättelser i tid. Uppsala teknolog- och naturvetarkår har (dock inte i år ) ofta haft samma problem, liksom Sveriges förenade studentkårer. Inte för att det hjälper.


Annons

Annons

Läs mer

2022-05-31 10:29
Jag får väl erkänna att jag hade velat “go out with a bang”, som man säger. Sedan blev det inte mycket tid över till…
2021-08-27 09:29
Studenter är väl i regel ingen marginaliserad grupp och jag brukar heller därför inte bry mig nämnvärt när de pekas ut…
2020-04-29 15:33
Väl medveten om att den ena (eller båda?) av dessa två texter kommer att vara “fake news” efter torsdag tänker jag ta…