Annons

Ett varv i studieavgiftsdebatten


Om det skulle kosta 50 000 per termin att plugga så skulle man tänka efter innan man tog en strökurs. Av bland annat den anledningen kom Moderata studenter på sitt årsmöte fram till att man borde införa avgifter även för svenska studenter. ”Många studenter läser program som inte leder till jobb” konstaterar de, och det har de ju rätt i. Hur dåligt detta sedan är på ett samhälleligt plan är kanske inte självklart.

Självklart är däremot att debatten om studieavgifter fullständigt rasar efter ett sådant utspel.

Ibland är det svårt att veta vem som tycker vad. Centerstudenters ordförande medverkade först i en debattartikel där rubriksättaren på UNT tycks ha hårdragit det lite: ”Inför studieavgifter”, stod det. Här uppmanar centerstudenter hur som helst till att se över studieavgiftsfrågan. Många andra länder har avgifter, skriver ordföranden, det ger resurser åt lärosätena, som studenterna sedan också har större möjlighet att ställa krav på. (Jag minns hur Centerstudenter in i det sista stod upp för avgiftsfri utbildning för utomeuropeiska studenter, och blir därför lite förvirrad.) En vecka senare medverkar samme ordförande på debattplats i Svenska dagbladet och berättar för Moderata studenter att studieavgifter är fel ände att börja i. Oklart.

Uppsala studentkår är en av alla som sedan dess fått sina försvarstal till fortsatt avgiftsfria studier publicerade. Ingenting tyder på att kvaliteten eller möjligheterna att ställa krav på lärosätena skulle öka, skriver de, men den sociala snedrekryteringen skulle definitivt göra det.

Liberala studenter kör på samma spår: ”Att utbildning är avgiftsfritt är viktigt för att tillgängliggöra universitet och högskolor för andra än de med rika akademikerföräldrar” står i en debattartikel signerad ordförande och vice ordförande. Snarlika formuleringar har Gröna studenter och S-studenter synts med i diverse dagspress.

Så kom även en reaktion från några unga moderater – varav två från just studentförbundet – som inte håller med. Att ”profilera oss i en traditionell högerfråga som inte skulle drabba handelsstudenter med övre medelklassbakgrund är fel väg att gå” skriver de, och avslutar artikeln med ett ”nej till studieavgifter ”

Så har vi gått ett varv. Och för att det ska vara sagt även härifrån: Studieavgifter är en jättedålig idé.


Annons

Annons

Läs mer

2022-05-31 10:29
Jag får väl erkänna att jag hade velat “go out with a bang”, som man säger. Sedan blev det inte mycket tid över till…
2021-08-27 09:29
Studenter är väl i regel ingen marginaliserad grupp och jag brukar heller därför inte bry mig nämnvärt när de pekas ut…
2020-04-29 15:33
Väl medveten om att den ena (eller båda?) av dessa två texter kommer att vara “fake news” efter torsdag tänker jag ta…