Annons

Studenterna vill hålla öppet


Knappt hade de rödgröna partiledarna avslutat sin presskonferens om en striktare migrationspolitik förrän deras respektive studentförbund sa ifrån. I en gemensam debattartikel kallade S-studenter och Gröna studenter migrationsöverenskommelsen för ett skott i foten som skulle skapa en dominoeffekt med restrektivare migrationspolitik i hela EU. ”Lösningen kan aldrig vara att stänga ute människor som flyr från sina liv” var budskapet. Ett språkrör för GS Stockholm avgick i protest.

Centerstudenter, som även tidigare argumenterat för öppna gränser, uttryckte i sociala medier hur extremt tråkigt det var ”att regeringen väljer att stänga Sverige för flyktingar.” – och Liberala studenters ordförande Hanna Håkanson sade sig vara beredd att smuggla flyktingar om asylrätten sätts ur spel.

I det här reportaget pratar vi med en av alla dem som flytt hit i år. En toppstudent som hade ett år kvar på sin utbildning när de som brukar kallas Islamiska staten tog över hennes universitet. Hennes ärende hos Migrationsverket drogs igång innan det blev tal om tillfälliga uppehållstillstånd, så förhoppningsvis får hon möjlighet att etablera sig under trygga förhållanden och börja studera på ett universitet fritt från terrorister. För många av de som gett sig av senare är det inte lika självklart.

Men att så många studentförbund står upp för rätten att komma hit, söka asyl och leva här känns hoppfullt. Ligg på era moderpartier nu också – den här frågan är antagligen den viktigaste ni drivit på länge, och den med störst enighet bland studenterna.


Annons

Annons

Läs mer

2022-05-31 10:29
Jag får väl erkänna att jag hade velat “go out with a bang”, som man säger. Sedan blev det inte mycket tid över till…
2021-08-27 09:29
Studenter är väl i regel ingen marginaliserad grupp och jag brukar heller därför inte bry mig nämnvärt när de pekas ut…
2020-04-29 15:33
Väl medveten om att den ena (eller båda?) av dessa två texter kommer att vara “fake news” efter torsdag tänker jag ta…