Annons

Äter studenter frukt?


Skulle det bli för studentklyschigt att ha fattigjanuari-tema, testa snabbnudlar och guida till billigaste matkassen i stan? Kanske. Lika många studenter som äter nudlar flera gånger i veckan gör det säkert aldrig någonsin. Själv har jag kanske aldrig ätit så ambitiöst som när jag pluggade. Som samhällsvetenskaps- och humaniorastudent med – periodvis – en hel del tid över ägnade jag mig åt att koka egen buljong och tillverka små, små dumplings. Och jag var ju också student.

För att kunna göra en prisjämförelse satte vi ändå ihop en lista över varor i en ”standardmatkasse”. Saker som ”men jag åt ändå ganska mycket pasta när jag pluggade…”, ”men kaffe dricker de väl?” och ”ska vi ha med frukt?” hördes kring redaktionsbordet. Som om studentgruppen fortfarande var lika homogen som 1477. Skulle man säga så om en annan grupp? Börs-vd:ar – köper de ketchup när de går och handlar? Svar: det beror på om de gillar ketchup.

Uppsalastudenterna är liksom fler än alla invånare i Enköpings kommun, och bland dem sörplas helt säkert såväl spirulinasmoothies och nudelsoppa som hembryggt öl och grönt te. Även om (nästan) alla delar erfarenheten av tight budget så är frågan om det inte finns mer som skiljer dem åt livsstilsmässigt än vad de har gemensamt.

Så vad ska en tidning för studenter skriva om? Och viktigare: vad ska en studentkår arbeta med för att vara relevant? Just nu väntar Uppsala studentkår på besked från universitetet om de ska få fortsätta företräda ekonomer och jurister, två grupper i vilka det höjts röster för att bryta sig loss och göra om sina studentföreningar till egna kårer. Som skulle vara mer relevanta för den egna gruppen, argumenteras det.

Och visst – gruppen Uppsalajurister är helt säkert mer homogen och lättare att hålla ihop och vara relevant för än hela studentgruppen. Men oavsett utfallet av kårstatusfrågan måste någon också försöka samla upp och driva de större frågorna, som trots allt är studentgemensamma. Som villkoren för studenter med barn, det sjuka sjukförsäkringssystemet och bostadsbyggandet. Frågor som måste drivas – och bevakas av en studenttidning – trots att de kanske inte gäller precis hela gruppen precis hela tiden.


Annons

Annons

Läs mer

2022-05-31 10:29
Jag får väl erkänna att jag hade velat “go out with a bang”, som man säger. Sedan blev det inte mycket tid över till…
2021-08-27 09:29
Studenter är väl i regel ingen marginaliserad grupp och jag brukar heller därför inte bry mig nämnvärt när de pekas ut…
2020-04-29 15:33
Väl medveten om att den ena (eller båda?) av dessa två texter kommer att vara “fake news” efter torsdag tänker jag ta…