Annons

Akademiker på tårna


Nyligen modererade jag ett samtal om studentinflytande och triggervarningar. Vilken studenternas roll och plats bör vara i akademin rådde det såklart delade meningar om – panelen var ju vald för att ringa in en konflikt – men tydligast var hur de båda sidorna inte förstod varandra.

De flesta studenterna i panel och publik verkade överens om att studentinflytandet ofta är bristande och att föreläsare borde ta mer hänsyn till olika erfarenheter studenter haft till exempel genom att varna för att innehåll som kan vara känsligt. Därifrån tog det inte många minuter innan referenserna till Sovjet och Nazityskland kom, och innan studenterna anklagades för att möjliggöra för utomstående krafter som politik och näringsliv att styra universitetet.

Tog de båda universitetslärarna på plats i lite väl mycket? Antagligen. Ingen student hade sagt att de ville att ideologi skulle styra över vilka ämnen man fick forska i eller undervisa om. Å andra sidan klandrar jag inte akademiker som är på tårna och försvarar sin frihet när någonting som över huvud taget påminner om ett hot mot den dyker upp. Det är ju svårt att på förhand veta vad som är ett sluttande plan och vad som bara är en helt rimlig förändring för ett bättre klimat i föreläsningssalarna. Särskilt eftersom det som brukar kallas ”det kollegiala inflytandet” – alltså akademikernas egna makt över akademin – har minskat i och med övergången till ett mer företagslikt styrande av myndigheter som Uppsala universitet. (En superintressant bok jag läser just nu på det ämnet är ”Det hotade universitetet” – som bland annat Uppsalastatsvetaren Shirin Ahlbäck Öberg varit med och skrivit. Tips )

Ett referat från den livliga diskussionen finns att läsa här. Har du inte lagt till oss på sociala medier är det också ett tips – om inte annat så för att ta del av våra Instagram-recensioner av varje enskilt avsnitt av den nya SVT-serien om Uppsalas studentliv.


Annons

Annons

Läs mer

2022-05-31 10:29
Jag får väl erkänna att jag hade velat “go out with a bang”, som man säger. Sedan blev det inte mycket tid över till…
2021-08-27 09:29
Studenter är väl i regel ingen marginaliserad grupp och jag brukar heller därför inte bry mig nämnvärt när de pekas ut…
2020-04-29 15:33
Väl medveten om att den ena (eller båda?) av dessa två texter kommer att vara “fake news” efter torsdag tänker jag ta…