Annons
Nudlar i sig är inte speciellt näringsrika, men med rätt tillbehör kan det bli en god och nyttig måltid.
Foto: Sara Borsiin

Näringsrik januari med nudlar


Fråga: Nu är det fattigjanuari och jag äter på riktigt nudlar flera gånger i veckan. Vad kan jag piffa upp dem med så att det blir näringsrikt och ändå inte för dyrt?

Hej Visst stämmer det att nudlar inte är det mest näringsrika livsmedlet på denna jord. Vanliga risnudlar innehåller förutom väldigt lite energi (cirka 109 kcal per 100 gram), väldigt lite protein och nästintill inga vitaminer och mineraler. Här följer några kortfattade tips på vad vi studenter kan göra för att optimera näringsintaget för att få i oss tillräckligt med livsviktiga ämnen som hjälper oss undvika sjukdom samt får våra hårt arbetande hjärnor att jubla:

  • Tänk färg Det enklaste tipset för ett fullgott intag av näring är att äta mer färgglatt. Satsa på att få in 3-4 färger på tallriken varje måltid (och då syftar jag inte på tillsatta färgämnen som i gelégodiset, utan tänk färg direkt från naturen).
  • Variation är viktigt Byt då och då ut dina nudlar mot till exempel fullkornspasta som på de flesta håll också går att finna till extrapris denna månad.
  • Satsa på vegetarisk Exempelvis ligger kilopriset för ekologiska kokta kidneybönor runt 40 kronor kilot medan svensk köttfärs kostar 90 kronor kilot.
  • Ät efter säsong Att köpa livsmedel från Sverige alternativt importerade fastlandsgrönsaker från Sydeuropa är ett hett tips för att få ner matkostnaderna, dessutom smakar dessa grödor oftast mer än dem som rest runt halva jordklotet. I faktarutan nämns grönsaker som det går utmärkt att göra krispiga wokrätter eller värmande grytor av. Se receptet härintill för inspiration.

Rekommendationen av frukt och grönt för en vuxen ligger på 500 gram per dag. Med detta råd får de flesta i sig precis så mycket näring som våra organ behöver för att fungera optimalt en hel livstid. Det behöver inte vara svårare än att varje dag sikta mot att få i sig två nävar grönsaker till lunch och middag (ungefär en tredjedel av tallriken) samt tre frukter däremellan. Nu sätter vi färg på januari

nbsp;

Anna Jörnvi


Matlådan är Ergos frågespalt om hälsa och kosthållning. Har du egna funderingar kring dessa ämnen? Maila oss på red@ergo.us.uu.se och skriv ”Matlådan” i ämnesraden, eller följ Ergo på facebook och skriv din fråga direkt i flödet. Du kan givetvis välja att vara anonym om din fråga publiceras. Frågorna besvaras av Anna Jörnvi som läser till dietist vid Uppsala universitet.


Annons

Annons

I säsong just nu

Exempel på svenska frukter amp; grönsaker som är i säsong är: kål (vit-, grön-, röd-, brysselkål), morot, palsternacka, kålrot, rödbeta, rotselleri, gullök, äpple och päron.
Från Sydeuropa finner vi bland annat: aubergine, zucchini, broccoli, spenat, apelsin och kiwi.

Läs mer

2016-06-09 15:21
Fråga: Man har ju hört att man ska hålla sig mätt länge på havregrynsgröt, men min mage kurrar – pinsamt högt – långt…
2016-04-04 10:50
Fråga: Ofta när man går på nation, är som mest i ”dansgolvsgasen”, så kommer helt plötsligt en kväljningsframkallande…
2016-02-26 09:44
Fråga: Varför är glutamat så gott? Är det onyttigt?