Inga radiohits på Voltfestivalen

Den 6 juni är det dags för Volt, Sveriges nya elektroniska musikfestival. Ergo har pratat med nyckelpersonerna bakom festivalen: Patric Kiraly, producent på Uppsala Konsert & Kongress, och Håkan Lidbo, känd musikprofil från bland annat P2 Ström.

De hade ruvat från två olika håll på det här. Ström-gänget hade varit sugna på att vara med och göra en festival en längre tid och Patric Kiraly och hans kolleger på Uppsala Konsert & Kongress hade samma tanke.
- Så råkade vi träffas i ett annat sammanhang och efter det började vi jobba tillsammans mot det gemensamma målet att skapa den bästa festivalen för elektronisk musik i Sverige, berättar Patric Kiraly.
Båda är överens om att Sverige behöver en stor och välorganiserad festival med den nyaste och intressantaste elektroniska musiken.
- Den här musiken behövs för att nya idéer och intryck är en inspiration för alla människor, ingen kulturform förändras lika snabbt som den elektroniska musiken, menar Håkan Lidbo, som också själv spelar på festivalen.
Idag är den elektroniska musikscenen väldigt bred. Vad kommer Volt att bjuda på?
- En blandning av kompakttechno och uppländsk electronica och allt däremellan. Vi kommer ha liveakter och dj:s, folk som spelar på leksaksdjur och en blåsensemble kommer att framföra känd techno. Vi känner oss inte bundna till någon genre, en dag kanske vi till och med har en gabberakt på scenen, förklarar Patric Kiraly.
Klubbprofilen Håkan Lidbo kommer själv att uppträda på festivalen.
- När jag spelar live på klubb så är det ofta väldigt skräpig och stökig musik. Jag letar efter maximal energi, maximalt sväng och maximalt med överraskningar för den som lyssnar/dansar.
Han förklarar att electronica är ett väldigt stort begrepp idag:
- Men precis som i vårt radioprogram letar vi hela tiden efter musiken som överraskar och letar nya vägar, det som är välbekant blir genast mindre intressant. Det blir alltså inga hits överhuvudtaget.
Vad kommer ni att bjuda på mer än musik?
- Bland annat kommer Sveriges bästa nationalsångsremix att utses genom ett samarbete med MySpace och världens första Analogsynth-symfoniorkester som dirigeras av Erik Möller (Unai) och Bacterial Orchestra kommer på besök, säger Patric Kiraly.
Det blir även en Interaktiv ljudinstallation (CCTV Music) av Christian Björklund & Emelie Bardon och mycket mer.
Om Lidbo och Kiraly får som de vill kommer Volt att växa och bli en angelägenhet inte bara för Uppsalas klubbliv utan även i Sveriges, Nordens, och kanske till och med bli en världsangelägenhet.
- Så Volt kommer tillbaka även nästa år, avslutar Patric Kiraly.

Den bästa elektroniska musiken just nu (enligt Håkan Lidbo):

Oliver Gretschke från Berlin är en personlig favorit, liksom Lisa Nordströms nyligen släppta album Seven states of passion (både hon och Gretschke kommer att spela på Volt), ett tredje tips är radiokollegan, Andreas Tillianders album Show som släpps nu i dagarna.