Foto: Rikkard HäggbomJohan Heltne.

Johan Heltne: "Sara"

(Raffaella)

I pressmeddelandet skriver Johan Heltne om ett märkligt år. En av hans vänner dog i cancer, en annan vän försökte ta sitt liv och en tredje blev våldtagen på en efterfest. Många kraftiga epilepsianfall gjorde att han aldrig fick sova ut och det rasade hela tiden konflikter. Under det året skrevs albumet ”Sara”.
Inte oväntat är det en mörk skiva. Så mörk att det låter vardag när Johan Heltne sjunger om hur han ser en kvinna bli påkörd av en stadsbuss och hämtas av ambulans. Det är också en tät och väl sammanhållen skiva, så tät den ibland blir klaustrofobisk men ändå aldrig så att man vill stänga av. Sedan är det smart förstås, liksom Johan Heltne alltid varit. Det snackas Judit Butler och kurhotell och en sentimental syn på sex.
Det är smartheten och det studentikost klingande i låttitlar som ”Kreig ist kreig und schnaps ist schnaps” och ”Klassiska semesterorter i Europa” som gör att ”Sara” ändå är lite svår att ta på allvar. Men sedan läser jag pressmeddelandet igen och förstår hela vidden av sorgen – om det nu är sant. Pressmeddelandet borde antagligen följa med när skivan säljs.