Foto: Lars-Ove Börjesson Sömlös genreblandning av Morfis.

Mångfacetterad inspiration

Morfis
Dunia
(Egen utgivning)

Det finns artister som kan blanda genrer obehindrat utan att tappa sitt särpräglade uttryck. Det finns antagligen ingen musikstil eller låt som inte Manu Chao, Gogol Bordello och Beirut inte skulle göra till sina utan större ansträngning. Riktigt där är inte Uppsalabandet Morfis än, men på god väg.

På albumet ”Dunia” blandas klezmer, balkanbrass, svensk folkmusik och jazz så gott som sömlöst och Morfis’ egna sound hörs mer eller mindre tydligt på såväl ”Gånglåt från Gottsunda” och ”Jazz på polska” som på ”Bulgarsko horo”.

Många nutida band blandar folkmusik från olika skolor till världsmusik som är svår att sätta etikett på, men få har så vida referensramar som Morfis. Förutom de redan nämnda huvudgenrerna är de sex medlemmarna influerade av finsk, västafrikansk, japansk och sydamerikansk traditionell musik. För att få världsklasspets på musiken skulle några av alla influensspår antagligen behöva överges till förmån för tydligare sound och riktning. Redan debuten ”Dunia” är full av stunder som är omöjliga att ha några invändningar mot.