Annons
Det bästa när Commando M. Pigg gör comeback 35 år efter debuten är att de inte försöker låta som förr – istället låter det överraskande nog mycket bättre.
Foto: Mats Bäcker

Postpunk med poppig produktion


Commando M. Pigg
När dom dumma har fest
(Border)

Commando M. Piggs inspelningar från tidigt 80-tal var originella, men lider av postpunkestetiken från den tiden som gör att det låter onödigt platt. Bortser man från det var de viktiga i och med att de hittade en egen väg mitt emellan den melodiska punken och de mörka Joy Division-inspirerade banden som den första punkvågen mynnade ut i.

Det bästa när de gör comeback 35 år efter debuten är att de inte försöker låta som förr. Istället låter det överraskande nog mycket bättre. Postpunksoundet finns kvar i grundmaterialet, men produktionen är modernt popig. Man har också valt att lyfta drivet som delvis villades bort på den tiden de av många ansågs vara ett av landets viktigaste band.

Består gör också Uppsalasångaren Eva Sonessons mångsidiga röst, som ensamt gör hälften av ”När dom dumma har fest”. Den andra halvan är de snygga texterna och Peter Puders gitarr. Tillsammans en helhet som lägger en hög ribba för yngre utmanare.


Annons

Annons

Läs mer

2023-04-14 11:36
ARSADI Introspections (EP)
2021-05-18 14:41
Uppsalagruppen Arsadi har tagit examen och är inte längre studenter, men musiken lever i högsta grad kvar. Tack vare…