Foto: Alva WillemarkJohan Heltne är både författare och musiker. Musiken på hans senaste album” Ett ärr i hjärnan” har många beröringspunkter med artisten Jonathan Johansson, som även gästar även Heltne på spåret ”Studenternas IP”.

En mörk men behaglig värld

Johan Heltne
Ett ärr i hjärnan
(Raffaella)

Huvudpersonen i Johan Heltnes debutroman ”Det finns ingenting att vara rädd för” växte precis som Johan Heltne själv upp i Livets Ord i Uppsala med all kontroll, makthierarki och otrygghet som det innebär. Liksom på de tidigare albumen ”Sara” och ”Vetenskapliga bevis för att jesus lever”, som tillsammans med den nya bildar en trilogi, brottas textjagen i låtarna med religiösa grubblerier, kärlek och vänskap.

Och som på de
två föregångsalbumen sitter den elektroniska ljudbilden perfekt ihop med texternas teman och målar upp en hel värld med minimalistiska medel. Det är melankoliskt och mörkt, men ett mörker man gärna kliver in i och dröjer sig kvar en stund. Låten ”Studenternas IP” gästas av Jonathan Johansson och beröringspunkterna mellan de två artisterna är många. Tron, melankolin, den elektroniska produktionen och förmågan att bygga upp helt nya helt egna världar av musik.