Foto: Koloni official "En stabil grund av metal med tunga riff, snygga gitarrsolon och en fast rytm som gör att rapen sitter perfekt."

Perfekt rap till metal och tunga riff

Koloni
Koloni
(Universal/Svenska inspelningar)

Det är uppenbarligen något speciellt med musikscenen i Uppsalaförorten Gottsunda. Labyrint satte genren betongreggae på kartan och några år senare är det dags för betongraprocken. Kombinationen av hiphop och metal blommade ut i USA i början av 90-talet när grupper som Public Enemy och Antrax gjorde uppmärksammade samarbeten. I Sverige var Clawfinger största bandet i genren med över 700 000 sålda skivor i hela världen.

Raprock med texter om tjejer som spänger bankomater kryddade med förorstslang är dock en helt ny genre och Koloni gör det precis som det ska göras för att det inte ska kännas som ett krystat experiment. En stabil grund av metal med tunga riff, snygga gitarrsolon och en fast rytm som gör att rapen sitter perfekt. Både Affe Ashkars och gästversen av AKI från Labyrint låter som om vokalisterna aldrig gjort annat än rappa till metalriffs. Med tanke på att de redan har ett majorbolag i ryggen lär det här knappast vara det sista vi hör från bandet som tagit sitt namn från kolonilotterna i Gottsundagipen.