Snygga produktionsdetaljer lyfter klassisk roots

Ras Teo
Timeless
(Rebel Sound Records/Forward Bound Records)

Foto: Rebel Sound Records/Forward Bound Records"På Timeless gästas han av superstjärnan Sizzla och veteranen Pablo Gad, vilket ger ännu mer variation och dynamik och lär få världens rootsälskare att dregla."

Sedan starten har den tidigare Gottsundabon Teo Hartoonian gått från en välsvarvad men rätt enformig roots reggae med chant and call-sång till en helt egen stil. Grunden är fortfarande klassik meditativ roots, men både den moderna produktionen och Ras Teos låtsnickrande har lyft musiken till en oväntat hög nivå. Genom snygga produktionsdetaljer blir den i grunden konventionella musiken aldrig tråkig att lyssna på.

Ras Teo hittade reggaen i Uppsalastadsdelen Gottsunda, men är sedan 20 år tillbaka bosatt i Los Angeles och hans musik har fått en hel del uppmärksamhet i reggaens vagga Jamaica. Det är logiskt. Nyskriven renodlad roots är svår att hitta i dagens reggaeväld samtidigt som det finns ett sug efter den. På Timeless gästas han av superstjärnan Sizzla och veteranen Pablo Gad, vilket ger ännu mer variation och dynamik och lär få världens rootsälskare att dregla.