Annons
Den som har frågor om alkohol kan vända sig till studenthälsan.
Foto: Ida Nordenhem

Alkohollinje på is


Förra året undersökte Studenthälsan möjligheterna att starta en anonym alkohollinje, som ett sätt att få studenter att våga prata om alkohol (Ergo nr 1 2013, läs artikeln här). Men någon telefonlinje har inte startats än så länge.

Hanne Oppelstrup, läkare och specialist i allmänmedicin på Studenthälsan, säger:
– Den anonyma alkohollinjen var en idé och inte en plan som absolut skulle förverkligas. Vi vill nu arbeta mer enligt regeringens och folkhälsomyndighetens riktlinjer och ta ett större grepp om dessa frågor – nbsp; ANDT (alkohol, narkotika, droger) framförallt, och vi håller på att utbilda personalen för att se hur vi ska kunna tackla detta svåra område. nbsp;

Under året som gått har Studenthälsan haft ett gott flöde på patienter med alkoholfunderingar, men om andelen besökare ökat sedan man 2013 gjorde de rådgivande alkoholbesöken gratis kan inte Hanne Oppelstrup säga.
– Jag kan inte ge någon exakt statistik på antalet nu.Vi går ut på vår hemsida om att samtalen är gratis och där finns också olika länkar om alkohol. Där kan även studenten själv testa sig och söka vidare. För en del kanske det räcker.

Hur det blir – eller om det blir – en alkohollinje längre fram, kan Studenthälsan inte säga i nuläget.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…