Annons
Var tredje student har avstått från sociala aktiviteter för att hen inte tänkt dricka alkohol.
Foto: Ida Nordenhem / arkiv

Satsning mot drickande


I en undersökning som IQ – ett dotterbolag till Systembolaget – har genomfört har 1 000 studenter svarat på frågor om alkohol och alkoholkultur. De flesta stämmer in i påståendet att alkohol är en viktig del av traditionerna vid högre studier.

Var tredje har enstaka eller flera gånger avstått från att delta i studentaktiviteter eftersom de inte tänkt dricka alkohol, och mer än två av tre har upplevt att det finns en förväntan på dem att dricka.
Nu drar IQ, tillsammans med Sveriges förenade studentkårer, igång en satsning för att minska drickandet bland högskolestudenter.
– Vi tar ett samlat grepp kring alkoholfrågan för att ändra attityder och minska alkoholkonsumtionen, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

Uppsala studentkår är inte delaktiga i satsningen.

Av undersökningen att döma tycks de flesta dock tänka att de har situationen under kontroll för dem själva men kanske inte för andra: 80 procent menar att deras studier inte blivit lidande på grund av hur de festar. Å andra sidan uppger drygt hälften att de aldrig funderat över sin egen alkoholkonsumtion – däremot har de allra flesta funderat över någon annans.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…