Annons

Regeringen reder ut


Två utbildningspolitiska utredningar annonserades av regeringen på en och samma aprildag, den åttonde.
Först kom beskedet att man skulle titta närmare på bland annat hur universitet och högskolor matchar arbetsmarknadens efterfrågan. Att lärosätena idag själva ansvarar för sitt utbud och hur de lägger upp kurser och program är ”i grunden en bra princip”, skriver utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande – men fastslår i detsamma att saken ändå måste ses över. Utredaren ska, som det heter, ”överväga om det behövs förändringar av utbildningsutbudet för att bättre möta framtidens behov.”

Lars Haikola, som idag är universitetskansler, tillsätts för uppdraget – vilket innebär att en efterträdare till honom ska utses.

Strax därefter meddelades att systemet för kvalitetssäkring – alltså hur utbildningarna bedöms – också ska utredas. Som Ergo tidigare rapporterat om har dagens system, där universitetskanslerämbetet sköter utvärderingarna och där stor vikt läggs vid examensarbetena, uteslutit Sverige ut det europeiska samarbetet för kvalitetsgranskning. Enligt uppdraget, som tilldelats Harriet Wallberg Henriksson – tidigare rektor för Karolinska institutet – ska studenterna nu få en tydligare roll.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…