Annons

Vissa avgifter är inte avgifter


En avgift som tas ut inom ramen för internationellt samarbete, där inte ett svenskt universitet alltså står som arrangör eller tar emot pengarna, borde inte kallas en avgift och därför vara tillåten att ta ut i Sverige. Detta tycker utbildningsdepartementet, som i juni skickade sitt förslag på remiss till bland annat Uppsala universitet.
Uppsala studentkårs ordförande vid tillfället, Fredrik Pettersson, menar att departementet nu offrat principen om avgiftsfri utbildning.
– Det är overkligt och skrämmande. Utbildningsdepartementet definierar om begreppet avgift för att kunna låtsas som att de bibehåller avgiftsfriheten, samtidigt som de ogenerat tillåter att avgifter tas ut från studenterna, kommenterade han i ett pressmeddelande.

Frågan har blivit aktuell bland annat genom ett fall vid Uppsala universitet: efter beslut från Universitetskanslerämbetet 2013 betalades avgifter tillbaka till studenter på ett internationellt masterprogram. I samband med att Uppsala universitet kritiserades för att bryta mot högskolelagen konstaterades också att regeringen borde vidta åtgärder för att förenkla i liknande situationer.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…