Annons
Två länder på väg att gå Sveriges väg med studieavgifter för utomeuropéer?

Så in i Norden nära med studieavgifter


Den norska regeringens budgetförslag för 2015 innehöll studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Idag har de, liksom Sverige hade fram tills hösten 2011, avgiftsfri utbildning för alla vid de statliga lärosätena. En besparing på 80 miljoner norska kronor skulle därmed kunna göras.

Den debatt som följde på beskedet har liknat den svenska: högerns studentförbund stöttar förslaget – som kommer från deras moderparti i regeringen.
– Vi tycker att utländska studenter bör välja att studera i Norge på grund av studiernas kvalitet, inte på grund av att utbildningen är gratis, säger Hans Kristian Gjerstad från Høyres studenter till tidningen Bergens Tidene.

Från Unge Venstres Tord Hustveit lät det istället såhär:
– Internationella studenter bidrar till en nödvändig mångfald i norsk högre utbildning. Norge måste försäkra sig om att så många studenter som möjligt ska få möjligheten att studera här.

Beskedet mötte starka protester både inom studentrörelsen och från universitetshåll, och har nu dragits tillbaka. ”Kjempepositivt” kommenterade ordföranden för studentkåren vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i lärosätets tidning Universitetsavisa.

Också i Finland meddelade regeringen att utomeuropeiska studenter från och med 2016 skulle betala minst 4 000 euro för ett läsår på något annat språk än svenska och finska. Den finska studentrörelsen protesterade – och ordnade ”Den avgiftsfria utbildningens dag” den 1 december. Lagförslaget har nu skjutits upp eftersom regeringen är oense i frågan.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…