Annons
Både universitetet och kåren måste arbeta vidare med antidiskriminering, slår rapporten fast.

Var femte teknatstudent har känt sig diskriminerad


Uppsala teknolog- och naturvetarkår har sammanställt enkätsvar om diskriminering och trakasserier från 1 858 studenter och doktorander vid fakulteten.

19,5 procent av de svarande har känt sig diskriminerade under sin studietid. Vanligast är att ha upplevt kränkande särbehandling på grund av kön, men också etnisk tillhörighet och ålder är vanligt förekommande bland svaren. I sammanställningen finns också vittnesmål om homofobi, kränkande kommentarer utifrån vilken studieinriktning man valt och utestängande alkoholnormer.

På frågan om man upplevt kränkningar på UTN:s egna arrangemang svarar betydligt lägre andel ja – 5,9 procent.

Kårens slutsats av enkätsvaren är att man ”måste arbeta ännu mer med frågor kring diskriminering och trakasserier, speciellt innan mottagningarna” – och att man ska bli bättre på att nå ut med information om sitt jämlikhetsarbete. Även att universitetet måste fortsätta arbeta med frågorna poängteras. Enkäten har bland annat varit del i underlaget när fakulteten tagit fram en likabehandlingsplan.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…