Annons
Post Valborg-städning i Ekonomikumparken.
Foto: Ida Nordenhem / arkiv

Ingen skräp-app i sikte


Kommunalråd Therez Olsson (M) föreslår en app för att rapportera in nedskräpning i staden. Hon vill veta om ansvarigt kommunalråd Maria Gardfjell (MP) har ambitionen att ge uppsalaborna verktyg.

På kommunfullmäktige 7 september lade det moderata kommunalrådet Therez Olsson en interpellation i vilken hon föreslog en app för att rapportera in nedskräpning direkt till kommunen. Hon kritiserar den rödgröna majoriteten för att inte planera städningen bättre än man gör. Therez Olsson anser att uppsalaborna måste få bättre verktyg för att bidra till den renare staden och kommunen måste göra det smidigt för invånarna att lämna felanmälningar, klagomål och förbättringsförslag.
– Jag har sett många goda exempel, från Linköping, Helsingborg och Stockholm på appar som gör att förvaltningen, men framförallt medborgarna, tycker det är lättare att hjälpa till. En skräpig stad är det ingen som vill ha. Det är svårt att veta var man ska vända sig. Jag har varit ute i skolor och träffat barn som säger att ”den här plankan är trasig”. Men den informationen kommer sällan fram och att ha en telefontid sju till fyra på vardagar, det räcker inte, säger Olsson.

Gardfjell säger att skötsammare studenter på Valborg kan bespara kommunen en miljon kronor i städning och tycker att Olssons intepellation är väldigt bra. Hon instämmer med Olssons påstående att alla vill ha en renare stad, men menar att appar inte städar våra gator.
– En del av det är att vi ska vara bättre på att tömma sopkorgar och anpassa oss efter hur var folk är och hur de beter sig, säger Gardfjell.
Olsson och Gardfjell vill båda skapa ett renare Uppsala men har alltför olika metoder för att en app ska skapas inom de närmaste åren.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…