Annons
En av de bilder UC vill ska försvinna från webben.
Foto: RASKOLNIKOVSDREAMS/Wikimedia Commons

Universitet censurerar polisiärt övervåld


Amerikanska University of California och dess rektor Linda PB Katehi anklagas av tidningen The Sacramento Bee för att ha försökt mörka polisbrutalitet mot studenter på ett av universitetets campus. Det var under hösten 2011 i samband med occupy-rörelsen – en global proteströrelse mot ekonomiska orättvisor och girighet i företagsvärlden – som en grupp sittprotesterande studenter blev pepparsprejade i ansiktet av campuspolisen.

Incidenten, som filmades av flera åskådare, mötte stark kritik och fick stor spridning via sociala medier. I de dokument som The Sacramento Bee har kommit över framgår att University of California har betalat en kommunikationsbyrå 15 000 dollar i månaden för att minimera antalet negativa träffar på google som berör pepparsprejincidenten. De ska dessutom ha haft i uppdrag att rensa bort negativa sökresultat för rektor Katehi. Totalt har universitetet betalat kommunikationsbyrån 175 000 dollar sedan 2011 för att tvätta bort spåren efter protesthändelsen.

Många studenter kräver nu att Katehi ska avgå från sin post som rektor.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…