Annons
Håller onlinekurser samma kvalitet som traditionella kurser? Det ska UKÄ vara med och garantera.
Foto: Kollage: Sandra Gunnarsson

Kurser på e – snart med säkrad kvalitet


27 procent av alla svenska studenter läser på distans, i de allra flesta fall via internet. Till e-learning räknas Mooc: s (Massive Open Online Courses) samt utbildningar som använder metoden ”flipped classroom” (det omvända klassrummet), där studenterna tillgodogör sig föreläsningar online innan de kommer till lärosätet för seminarier och tentor.

Men hur vet man att e-learning håller samma standard som traditionella utbildningar? ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) håller på att ta fram kriterier för granskning av onlinekurser. Som svensk representant i arbetsgruppen deltar Charlotte Ejsnings från Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Hennes erfarenhet är att Italien, Spanien och Holland ligger i framkant när det gäller e-learning i Europa, men hon tycker att UKÄ också har mycket att bidra med.

– Vi har precis arbetat med att ta fram kriterier för kvalitetssäkring av högre utbildning i det nya kvalitetssystemet så vi har färska erfarenheter, säger Charlotte Ejsing i ett pressmeddelande från UKÄ.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…