Annons

Stripteaseshow på Norrlands upprör


Återigen har det bokats in striptease som middagsunderhållning på en studentnation. Stockholms nation fick svidande kritik efter att ha hyrt in en professionell strippa till en herrmiddag i september 2000. Detta tycks dock inte ha avskräckt JH-Länsförening, som ansvarade för Frihetsgasquen på Norrlands nation den 2 mars i år.Kuratorerna på Norrlands nation tar avstånd från underhållningen. - Vi kommer att vidta åtgärder som säkerställer att något liknande inte händer igen i Norrlands nations lokaler, säger de.

Frihetsgasquen är ett årligen återkommande evenemang - i år var 39:e upplagan - som av tradition ska vara avsiktligt vulgärt till sin karaktär. Publiken är både manlig och kvinnlig, och varje år har man ett särskilt tema för festligheterna. I år var temat kärlek, vilket manifesterades bl a genom att underhållningen till kaffet bestod av en kvinnlig och en manlig strippa. De båda genomförde tillsammans en ca fem minuter lång föreställning, under vilken de slängde sina plagg tills endast stringtrosor och -kalsonger återstod. Ett tiotal av de ca 120 gästerna hade då lämnat lokalen.
- Vi hade instruerat dem som strippade att de inte fick lämna scenen och gå ut i publiken, så att ingen skulle känna sig utsatt. Nu var det ändå några som blev upprörda, och dem vill jag be om ursäkt. Det var absolut inte meningen att någon skulle ta illa upp. Jag kan förstå om man tycker att uppträdandet var osmakligt, men inte att man verkligen blir upprörd. Det handlar ändå om en ganska liten sak, säger Magnus Moberg från JH-Länsförening.
Ser du några problem i att hyra in professionella stripteasedansörer?
- Nej, egentligen inte.
Så ni är inte främmande för att göra det igen?
- Det kommer nog inte att upprepas under den nuvarande styrelsen. Vi vill inte upprepa oss, och vi vill inte att folk ska ta illa vid sig heller, säger Magnus Moberg.
Kuratorskonventets chef, Curator curatorum Heli Nemvalts, ser dock inte positivt på det inträffade.
- Striptease är inte acceptabelt som underhållning. Nationerna har en roll som kulturbärare som inte är förenlig med den människosyn som sådant här innebär, säger hon.

Norrlands nations kuratel var inte informerade om underhållningen och säger följande om saken:
- Frihetsgasquen behandlas av Norrlands nation som vilken annan uthyrning som helst, dv.s som när Uppsalaekonomerna, Dynamicus eller andra studentsammanslutningar hyr våra lokaler. JH-länsförening är en fristående, autonom, förening med egen styrelse etc. Frihetsgasquen anordnades således INTE i Norrlands nations regi, vilket vi anser viktigt att påpeka. Norrlands nations kuratel och styrelse hade ingen kännedom om kaffeunderhållningens innehåll, säger Hannes Lannstål och Andreas Sjödin på Norrlands.
- Norrlands nation kan inte ta på sig något ansvar för att ha arrangerat festen men vi får ta vårt ansvar för att inte ha varit aktiva nog för att undersöka vilka moment festen skulle innehålla. Därför kommer vi att vidta åtgärder som säkerställer att något liknande inte händer igen i Norrlands nations lokaler, säger kuratorerna.

Efter stripteasen på Stockholms nation hösten 2000 började Kuratorskonventet arbeta aktivt med jämställdhetsfrågor och har numera en policy för jämställdhet och mot diskriminering. Dessutom har man har en diskrimineringsombudsman som skall bistå nationerna i det fortsatta arbetet med jämställdhet. Heli Nemvalts har också pratat med Norrlands nation om det inträffade - dock inte direkt med den arrangerande föreningen.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…