Annons

Eva Lundgren försökte flytta sin professur från Uppsala


Generalinkvisition kallar sociologiprofessor Eva Lundgren den granskning av hennes forskning som universitetet beslutat om i kölvattnet av vårens debatt efter tevedokumentären Könskriget. Hon ser granskningsbeslutet som det yttersta exemplet på att Uppsala universitet inte har plats för feministteoretiskt tänkande, och avslöjar att hon tidigare utan att lyckats har försökt flytta professuren. Rektor Bo Sundqvist försvarar sitt beslut.

Det var i maj som SVT:s Dokument inifrån sände de två delarna av den omdebatterade dokumentären Könskriget, som granskade Roks, Riksorganisationen för tjejjourer och kvinnojourer i Sverige. I den första delen gavs sociologiprofessor Eva Lundgrens forskning kring rituella övergrepp på barn stor plats.
I den omfattande debatt som följde efter programmen ifrågasattes Eva Lundgren och hennes forskning starkt. Reaktionerna kom både från allmänheten - universitetet fick ta emot brev och e-post från upprörda privatpersoner - och från vetenskapssamhället. Exempelvis skrev två av Lundgrens belackare, professorn i statsvetenskap Bo Rothstein och genusforskaren Anne-Marie Morhed, i början av juni en kritisk debattartikel där de anklagade Eva Lundgren för att inte ha presenterat vetenskapliga belägg för uttalanden om rituellt sexualiserat våld, och frågade varför hennes arbete inte granskats.
De starka och flertaliga reaktionerna kring Eva Lundgrens forskning blev avgörande för rektors beslut att låta granska den, förklarar han.
- När en forskning ifrågasätts så omfattande är det mer än skäl till att påbörja en granskning, säger Bo Sundqvist, och påpekar att det som nu har inletts bara är en förberedande studie.
Förstudien som ska undersöka om det finns grund för någon anklagelse om vetenskaplig ohederlighet utförs av den samhällsvetenskapliga fakulteten, som Lundgren tillhör, och beräknas bli klar under senhösten. Beroende på dess utslag tas sedan beslut om en fortsatt utredning ska ta vid.

Chockad
Eva Lundgren själv är fortfarande chockad över beslutet, berättar hon för Ergo. Hon ser granskningen av hennes forskning som en generalinkvisition, eftersom det saknas en officiell anklagelse mot henne.
- I regelverket om vetenskaplig ohederlighet som jag ska granskas enligt står det väldigt tydligt att det ska finnas en specifik anklagelse om vetenskaplig ohederlighet, och en person som anklagar, för att en granskning ska kunna påbörjas. Här letar universitetet efter en anklagelse - då kan man verkligen tala om inkvisition.
Hon tar granskningsbeslutet oerhört allvarligt:
- Jag är van att vara en omstridd och kontroversiell forskare, det kan jag leva med. Men att bli anklagad för att vara en fuskare är en helt annan sak.
Hon säger sig vara djupt besviken över att universitetet inte stått upp mot opinionstrycket.
- Mest besviken är jag över att det uppenbarligen inte finns plats inom Uppsala universitet för den typ av feministisk forskning som jag bedriver, det visar det här beslutet.
Eva Lundgren går så långt som att mena att universitetet aldrig borde ha tackat ja till inrättandet av hennes professur, som enligt regeringsdirektivet ska studera förhållandet mellan makt och kön i familj och samhälle.
- Jag har tidvis upplevt ett stort motstånd, och har tidigare bett om att få flytta professuren till ett annat universitet, säger hon.
Eva Lundgrens ståndpunkt i granskningsärendet har fått gehör hos bland annat Dagens Nyheters ledarredaktion. Tidningen ägnar sin huvudledare den 22 augusti åt inkvisitionen i Uppsala. Universitetet bör stå upp för rätten att forska fritt snarare än att räddhågset reagera på vilda mediedebatter, anser tidningen, och uppmanar rektor Bo Sundqvist att lägga ned granskningen.

Rektor står fast
Men Bo Sundqvist står fast vid beslutet, som han får stöd för av bland andra Bo Malmberg vid Institutet för framtidsforskning. Bo Sundqvist upprepar att en oberoende prövning behövs då både Eva Lundgrens och universitetets kompetens och hederlighet har ifrågasatts.
- Det är heller inget ovanligt att bli granskad som forskare, det är något man utsätts för många gånger under sitt yrkesliv - varje gång man söker ett nytt jobb till exempel, säger han.

Men det här är ju en väldigt annorlunda form av granskning. Kan du förstå att Eva Lundgren är besviken och använder ord som inkvisition?
- Det är alltid lätt att få medkänsla för personer som hamnar i en sådan här situation. Men det här är en ovanligt ifrågasatt forskning, av både delar av forskarssamhället, den allmänna opinionen och media. Då finns det skäl för en granskning, säger Bo Sundqvist.
Uppsala studentkår har inte tagit ställning i frågan, uppger nytillträdde ordföranden Erik Hjort.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…