Sångare i universitetets tjänst

Social gemenskap, starkt engagemang och skickliga körsångare. Det är receptet bakom universitetskören Allmänna Sångens framgångar, enligt dirigent Cecilia Rydinger Alin. I år firar kören 175 år.

Skandinaviens äldsta universitetskör Allmänna Sången kunde knappast ha valt en bättre tidpunkt för att vinna det prestigefulla European Grand Prix, en av världens främsta körtävlingar. När man i hård konkurrens med amerikanska och japanska elitkörer i maj kröntes till vinnare i Varna i Bulgarien var det mitt under pågående 175-årsjubileum.
- Inåt sett innebar segern att vi musikaliskt är på väldigt höga höjder. Det gav en otrolig musikalisk kick, gemenskap och självförtroende. Det har också gett oss ett gott internationellt rykte och inneburit att vi får inbjudningar till festivaler och tävlingar runt om i världen, säger Cecilia Rydinger Alin, körens dirigent sedan 1988.
Ett styrkeprov i vinnarprogrammet var Esa-Pekka Salonens egensinniga Djupt i rummet, ett av få stycken han har skrivit för kör. På Allmänna Sångens stora jubileumsgala som hålls den 5 november har det sin givna plats, tillsammans med bland annat musik av Carl Orff (Carmina Burana), Bellman och Rossini.

Drömgäster till jubileet
Konserten blir inte bara bland de längsta kören gjort, man har också fler gästartister än någonsin tidigare - däribland Sven Wollter, Staffan Scheja, Lena Willemark och Viba Femba. Alla har tidigare gästat kören, och samtliga ställer upp utan betalning. Ett dreamteam, konstaterar Cecilia Rydinger Alin nöjt.
- Vi gick ut med en förfrågan för mer än ett år sedan, och de allra flesta har nappat. Det är jättekul, det betyder att de har haft roligt med oss.
Körens framgångar - man har det senaste decenniet tagit hem titlar från en rad stora körtävlingar - förklarar hon dels med sångarnas skicklighet; man söker konsekvent duktiga sångare med stor körvana. Men lika viktigt är att samtliga medlemmar är så engagerade: musikaliskt, administrativt och socialt, säger hon.
- Det administrativa måste funka, och det sköts ideellt av sångarna. Men det allra viktigaste är kanske att vi trivs och har roligt tillsammans, att vi vågar vara öppna mot varandra. Det påverkar det musikaliska.

Förvaltar och förnyar traditioner
Att även hon står nära sina sångare och får inspiration av deras energi, glädje och idéer, är också grundläggande, menar Cecilia Rydinger Alin.
Som universitetskör har Allmänna Sången i uppdrag att finnas med vid universitetets traditioner och högtider, en uppgift som Cecilia Rydinger Alin är stolt över. Under hösten har man bl a framträtt vid Dag Hammarskjöld-föreläsningen och vid den internationella rektorskonferensen i Uppsala.
Den 6 november är det dags för högtidlighållandet av Gustav II Adolfs dödsdag, då Allmänna Sången traditionsenligt sjunger vid Obelisken i Odinslund. När kören inför förra årets firande ändrade i den traditionella repertoaren, som enbart innehöll stycken för manskör medan Allmänna Sången sedan 1963 är en blandad kör, väckte det kritik från vissa kretsar. Debatten har stundtals varit högljudd på Ergos debattsidor och debattforum på nätet.
Men Allmänna Sången står fast vid beslutet att ändra i repertoaren.
- För att en tradition ska kunna leva vidare måste den kunna förnyas. Allmänna Sången skapade traditionen som manskör för 175 år sedan, nu förvaltar vi den som den blandade kör vi har varit i drygt 40 år, säger Cecilia Rydinger Alin.