Annons

Kränkade att behöva registrera sig när man kopierar litteratur


Den som vill kopiera på Ink’n’art på Svartbäcksgatan måste ange namn, vilken bok man kopierar ur samt om man har CSN-kort. Kränkande, menar juridikstudenten Carin Wesslau.

Sedan upphovsrättslagen skärptes den 1 juli 2005 är det inte längre tillåtet att kopiera hela litterära verk, ens för privat bruk. Kopieringsbutikerna är skyldiga att se till att den kopiering som sker hos dem inte bryter mot lagen. Ser man mellan fingrarna kan man dras inför rätta. I april förra året stämdes Ink’n’art i Göteborg och Kopieringshörnan i Uppsala av förlaget Studentlitteratur, som med hjälp av smygfilmande väktare kunde visa att studenter kopierade hela kursböcker i deras butiker.
Mot den bakgrunden kräver Ink’n’art i både Göteborg och Uppsala nu att alla kunder skriver upp sitt namn och vilken bok man kopierar ur på en lista. Man måste även intyga att man har läst och förstått en text som handlar om de nya upphovsrättsreglerna, samt kryssa i om man har eller inte har CSN-kort. Studenten Carin Wesslau reagerade starkt när hon nyligen var inne på Ink’n’art för att kopiera några sidor ur ett par juridiska verk.
- Det känns kränkande, och ligger bra nära åsiktsregistrering. Det är helt okej att be mig följa lagen, och jag kan ha sympati för att Ink’n’art inte vill bli stämda igen. Men man går för långt när man ber om mitt namn och vill veta vilka böcker jag läser.
David Rooney som äger Ink’n’art i Uppsala tycker att det är tråkigt att behöva agera kopieringspolis.
- Jag förstår att folk kan känna att det är olustigt. Men det här är vårt sätt att skydda oss mot framtida stämningar, vi vill kunna visa att vi har gjort vad vi kunnat för att följa lagen. Och vi tvingar ingen att skriva på listan om man verkligen inte vill.
Enligt David Rooney har företaget tappat 30 procent av sina kunder sedan den nya upphovsrättslagen trädde i kraft. Det som händer när studenterna nekas att kopiera mer än en tredjedel av en bok är att de vänder på klacken och går till kopieringsmaskinerna på Carolina eller något av de andra universitetsbiblioteken, menar han.
- Universitetet har tagit över våra kunder, det är lite tråkigt. Där är det ingen som övervakar maskinerna. Och Studentlitteratur skulle aldrig få för sig att stämma Uppsala universitet.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…